Ateliere din Bucureşti – Mihai Sârbulescu

Vă prezentăm fascinantul atelier al pictorului Mihai Sârbulescu aflat în Piața Mihail Kogălniceanu din Bucureşti.

Mihai Sârbulescu este membru fondator al grupului Prolog, cea mai longevivă grupare de artişti din România. Este profesor doctor al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, pictor decorat de Preşedintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler şi prieten tuturor celor care îi trec pragul atelierului.

“Mihai Sârbulescu, vorbitor fără cusur, lasă pictura să glăsuiască în numele său, pe limba ei. Ce este limbajul picturii? Mare, mic, mijlociu, cald, rece, un, doi, trei, pasaj! Este limpede că vorbeşte despre abstract pentru că limbajul picturii este abstract. Dar, când acest abstract se revarsă într-o reprezentare pe suprafaţa pânzei, avem de-a face cu o poveste. Splendid! Acolo, pe suprafaţă, se povesteşte. Kandinsky spune că este fals când se socoteşte căsubiectul în pictură nu contează: un cal alb şi o oaie albă nu înseamnă acelaşi lucru. Cal alb înseamnă cal plus alb, oaia înseamnă oaie plus alb. Cuvânt şi pictură. A picta figurativ, a reprezenta figurativ este interdisciplinar, este poezie, poveste şi pictură.

Mihai, în pictură, ne arată ceea ce vrea el să arate, şi este atât de încăpăţânat şi voitor să arate ce vrea să arate, şi anume că ce nu se cuprinde în mistic nu există. Totul este minune! Totul este tainic, taină pusă în faţă.” (Maria Paşc, istoric de artă)

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.