In luna august 2018, galeria Caminul Artei gazduieste expozitia de grup "Itinerariu Stilistic", o expozitie de pictura puternica si plina de contraste. Sase artisti contemporani - Gabriela Anitei, Bogdana Contras, Eugen Vasile Iovan, Cornelia Gherlan, Adriana Vasile, Dinu Mihai Falcoianu - si-au reunit creatiile intr-o expozitie surprinzatoare care penduleaza intre figurativ si abstract. Expozitia "Itinerariu Stilistic" poate fi vizitata in perioada 21 august - 3 septembrie 2018 la galeria Caminul Artei.
Gabriela Anitei stabileste, in lucrarile sale, o legatura cauza-efect, intre atmosfera locului pe care il aduce pe panza si starea sa de spirit la momentul instantaneului cvasi-fotografic. Cu un arsenal de hasuri, tente plate, sau, dupa caz, vibrate, artista surprinde tensiunea dintre spectacolul naturii si decrepitudinea creata de om, mizand pe expresia de impact a unui figurativ de impresie.
Bogdana Contras ne propune, in aceeasi cheie de lectura, o glossa pe tema naturii, in care prezenta umana este implicita, prin ruinele pe care le genereaza. Prin tusa fina, ferma si rapida cu care asterne uleiul transparent, Bogdana induce insa si posibilitatea unei regenerari, subliniata si de o cromatica in tonuri blande, de verde si albastru. Apa, curgerea lina, fondurile usor vibrate, micile accente anecdotice, sunt elemente care dau vigoare acestei etape din creatia artistei, careia, personal, ii prevad multiple dezvoltari.
Eugen Vasile Iovan ne propune un autoportret surprins in miscare, prin vibratia cu care isi surprinde propriile maini, cu gesturi exagerate, asternute nervos, a la prima. Ridurile de expresie subliniate cromatic, confera fiecarei lucrari o monumentalitate discreta, intrinseca.
Cornelia Gherlan muta accentul spre abstract, prin abordarea optimista a ramasitelor zidurilor urbane. Compozitiile sale echilibrate, surprind placut privitorul. Straturile suprapuse ale devenirii noastre, pot fi decelate in structura fiecarui zid, a carui ruina poarta cu sine o indicibila poveste.
Adriana Vasile aduce pe simeze compozitii cvasi-monocrome, la care adauga, treptat, surprinzatoare materialitati. Abstractul sau, cu accente lirice, capata, prin tehnica subtila a colajului pe care o stapaneste la nivel de detaliu, alaturi de dimensiunea tactila, aspectul unui vechi si nobil basorelief.
Dinu Mihai Falcoianu incheie apoteotic acest demers, prin compozitiile sale ample si echilibrate cromatic, cu aspect de vechi palimpsest. Instrumentarul pe care il etaleaza, este unul variat, de la figurile geometrice clasice la artefacte stilizate (poduri, arce, tuneluri), in care este speculata relatia dintre plin si gol, dintre relief si amprenta, dintre concret si abstract.
(Madalina Mirea, critic de arta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras