Expozitia Ambient / Obiect

Expozitia Ambient / Obiect propune publicului o noua viziune despre relatia dintre obiectul de tip mobilier reinventat (design retroactiv) si obiectul pur decorativ realizat din materiale si tehnici specifice domeniul (metal, sticla, tapiserie) si care impreuna pot recreea un altfel de ambient. Sunteti invitati sa descoperiti un alt mod de a va reevalua imaginatia, vizitand expozitia deschisa la Galeria Orizont in perioada 8 octombrie - 1 noiembrie 2018. Curatorii expozitiei sunt artistii vizuali Marian Gheorghe si Marijana Bitulescu.

In expozitia Ambient / Obiect expun artistii:

Maria Bandarau / Marijana Bitulescu / Relu Bitulescu / Vlad Cioroiu / Cristina Iliescu Calinesti / Marian Gheorghe / Claudia Musat / Radu Popovici / Dan Popovici / Emma Topoliceanu

Expozitia aduna astfel, o serie de obiecte de tip mobilier reinventat (design retroactiv) realizate de Marian Gheorghe, instalatii compuse de Relu Bitulescu, Cristina Iliescu Calinesti, Doru Popovici sau Radu Popovici, tapiserii si colaje textile de Marijana Bitulescu, Maria Bandarau si Emma Topoloceanu, structuri din sticla de Vlad Cioroiu si tablouri de Claudia Musat. Se construiesc astfel o serie de instalatii colective in care nu artistii, ci lucrarile lor se asaza in dialog. Mese, scaune, fotolii, fragmente ale unor radiouri, ceasuri, sfesnice sau comode, un cuier in care atarna parca uitata o rochie de mireasa, aduc pe simeze caldura unui ambient modulat in care obiectul reface interioritatea ca pe propriul sau camp magnetic.

Dar, ceea ce face expozitia cu totul si cu totul interesanta este o schimbare de cheie a luminii. Lumina alba, egala a salii devine brusc modulata de o serie de lampi construite de Marian Gheorghe – caruia i se si datoreaza ideea acestei expozitii – in aceeasi tehnica a designului retroactiv. Lampile acestea, aplecate peste mese de scris, indoite parca peste vreo carte, par sa poarte in ele fosnetul tuturor paginilor citite, amintirea literelor topindu-se pe file obosite, inainte de culcare. Lumina aceasta galbena: da nastere umbrelor si inventeaza prezente – este o lumina cu timp. Totul se petrece ca si cum sursa de lumina ne-ar reaminti originea lucrurilor – observa Baudrillard amintind sensul simbolic al lampilor, dincolo de aspectul lor pur functional.

Expozitia curatoriata de Marian Gheorghe si Marijana Bitulescu, atipica si speciala in peisajul artistic contemporan, este pana la urma, un fel de raspuns. Un raspuns amplu la o intrebare pusa in 1968 de Jean Baudrillard: Putem oare clasifica intreaga vegetatie a obiectelor ca pe o flora sau o fauna cu specii tropicale sau glaciare, cu mutatii bruste si cu specii pe cale de disparitie? (Alexandra Craciun, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras