Expozitia – 24 de argumente

Organizata de Institutul Prezentului la Muzeul National de Arta al Romaniei, expozitia „24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971” surprinde creatiile artistilor Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Serban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Raducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Setran, Grupul Sigma, din perioada 1969–1971.

Pornind de la interesul manifestat de promotorul scotian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu scenele artistice din Europa de Est, inceput prin deschiderea in octombrie 1967, la Galeria Demarco, a primei expozitii dedicate artei din regiune, „16 pictori polonezi”, si, in mod particular, cu Romania, odata cu prima sa vizita in septembrie 1968, expozitia se opreste asupra unui moment la care istoria parea sa-si schimbe cursul si care, in mod neasteptat, localizeaza, in plan regional si international, experientele neo-avangardei artistice din Romania la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970. Reperele sunt date de itinerarea expozitiei „4 artisti romani” (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu) in 1969 de la Bauzentrum Hamburg la Galeria Demarco si de organizarea, in cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, a expozitiei „Romanian Art Today”, conceputa in asociere cu evenimente dedicate celor mai noi explorari in teatrul, poezia si dansul contemporan romanesc.

Expozitia „24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971” a fost conceputa plecand de la cercetarea realizata de Alina Serban si Stefania Ferchedau la Arhiva Demarco din Edinburgh, Scotia. Expozitia este deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei in perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020.

Realizator: Bogdana Contras
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.