O calatorie in trecut
Cu cat mergeau mai mult spre est, cu atat mai rurale deveneau peisajele si mai traditionale costumele localnicilor. Astfel ca pentru cei noua parea o calatorie in trecut. Intamplarile si experientele lor au fost relatate intr-un amplu reportaj publicat de National Geographic Magazine. Cea mai mare parte a acestei regiuni din Europa de Est si a bazinului Dunarii era necunoscuta americanilor.
Traditia descoperirii lumii in canoe
Expeditia a reprezentat continuarea unei traditii a aventurii si descoperirii, initiata in 1779 de John Ledyard, un student de la nou infiintatul Colegiu Dartmouth din New Hapshire. Un aventurier neobosit, el si-a cioplit o canoe, a abandonat studiile si a vaslit in jos pe raul Connecticut, fara a se mai intoarce vreodata. La scurt timp, Ledyard s-a alaturat capitanului James Cook in faimoasa expeditie a acestuia pe cel mai mare ocean al lumii.
Intalnirea cu Romania
Prima intalnire cu Romania a avut loc la stanca Babacai, la intrarea in Portile de Fier. Mai departe, in aval, au explorat Drumul lui Traian sapat in stanca si s-au catarat pe varful Strbac (748m) de unde au privit spre Romania. Babacai si Drumul lui Traian sunt acum acoperite de apele barajului de la Portile de Fier.
Unele fotografii ii infatiseaza pe studenti luand masa in canoe in timp ce alunecau lin pe fluviu in jos. La Ostrov, canoistii au intalnit o echipa de arheologi condusa de Petre Diaconu, cunoscut pentru vastele cercetari facute pe siturile din Romania, care lucra atunci chiar la Pacuiul lui Soare.
Broaste fripte si caviar romanesc
In Delta, canoistii si-au croit drum cu greu prin labirintul de canale iar intr-o zi, ramanand fara hrana, au fost nevoiti sa prinda broaste si sa le prajeasca picioarele. Intilnirile cu pescarii i-au adus in contact cu prospera industrie, pe atunci, a sturionilor, si cu bogata productie romaneasca de caviar.
Final de calatorie in stil american
Terminand calatoria la Sf. Gheorghe, la Marea Neagra, s-au intors in aval la Tulcea, cu feribotul. Acolo, echipamentul a fost depozitat pe fostul yacht regal Luceafarul. Iar in timp ce se aflau in oras, sapte dintre canoisti au asistat la proiectia unui film de Hollywood, ce altceva decat Cei sapte magnifici. Unde? Intr-un mic cinematograf tulcean, in care au stat pe banci simple, din lemn si au urmarit emotionati poate, aventurile altor sapte magnifici.
Acest material va este oferit de programul Catena pentru asta.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu