Nora Blaj – gestuar

Artista internationala Nora Blaj, care traieste si picteaza in UK, revine in Romania cu expozitia de pictura intitulata "gestuar". Nora Blaj marturiseste ca se picteaza pe sine, in diferite etape ale vietii. Expozitia "gestuar" a artistei Nora Blaj poate fi vizitata in perioada 12 - 27 octombrie 2021 la Galeria Romana din Bucuresti.

Nora Blaj spune ca “gestuar este un cuvant cautat. El vine din nevoia mea de a aduna, ca in copilarie intr-un ierbar, sub un nume, o colectie nu de flori si frunze, ci de gesturi invalmasite in mine prin ochi si inima si transpuse, firesc, ca intr-o autodictare, pe panza sau hartie. gestuar este un vartej de emotii care, sper, au puterea sa va cuprinda.”

Nora BLAJ este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al European Artists e.v. Association, cu sediul in Velbert, Germania. Absolva, la Timisoara, in anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar si in anul 2000 Facultatea de Arte Plastice, la clasa profesorului Romul Nutiu.

Nora BLAJ are numeroase expozitii personale in Romania, Austria, Germania, Olanda si Rusia. In 2008 obtine premiul pentru cel mai bun artist al anului la Timisoara, iar in 2020 Nora Blaj este decorata de presedintele Romaniei Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, categoria “Artele plastice”.

Nora Blaj marturiseste “Ma inspira tot ce adun in mine, bun sau rau, fara sa le constientizez pe loc. Ce vad. Ce aud. Ce simt. Ce as vrea sa simt. Ce ma ravaseste. Toate disperarile si toate bucuriile le adun pana cand nu mai au loc si atunci stiu ca a venit momentul sa le pun pe panza.

Nu sunt fidela unui stil de a face pictura, dar imi sunt fidela mie insami cand pictez. Ma pictez pe mine si picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importanta, unele picturi nefiind altceva decat „amprente”, receptacole pentru stari emotive, mai la inceputuri febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai cautate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsita de asprime."

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras