Eustațiu Stoenescu la Art Safari 2024

La Art Safari 2024 vă invităm să descoperiți expoziția dedicată lui Eustațiu Stoenescu (1884-1957), un artist înnoitor care a realizat prin pete de culoare vibrante și elegante, portrete pline de viață. Aveți ocazia să vedeți minunatele sale picturi aduse la București din diferite colecții particulare și muzee din țară. Expoziția este deschisă în perioada 8 martie - 28 iulie 2024, în Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, București.

“Artist cu o carieră internațională remarcabilă, Eustațiu Stoenescu (1884-1957) este cunoscut în special pentru ampla galerie de portrete ale contemporanilor săi. A fost apreciat în epocă mai ales pentru expresivitatea chipurilor de copii și ale personajelor în vârstă. Reprezentative sunt portretele fiului său, Dan, admirabil surprins în Dejunul, premiat în Franța, și cel al contelui de la Forest d’Yvonne, memorabil prin trăsăturile impenetrabile ale senectuții. 


Eustațiu Stoenescu a participat la numeroase expoziții de grup și a avut câteva expoziții personale de succes. A debutat în 1905, la Paris și la Craiova, aproape concomitent. În 1910, când s-a inaugurat valorosul Muzeu Simu la București, tânărul artist, asemenea lui Constantin Brâncuși, avea două opere reprezentative. Îl regăsim la Saloanele organizate de Société des artistes français la Paris, la expozițiile Tinerimii artistice, la Saloanele Oficiale de la București, la manifestări în Craiova natală și la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, inclusiv la cea din 1938, care a inaugurat Pavilionul românesc, comisar și autor al catalogului fiind profesorul Nicolae Iorga. Prima expoziție personală mai importantă a lui Eustațiu Stoenescu a fost cea din 1921 de la Paris, la Galeria Bernheim-Jeune, cunoscută pentru promovarea artiștilor de avangardă, unde a prezentat picturi, desene și gravuri cu o diversitate de genuri artistice, dar și două sculpturi reprezentându-l pe tatăl său. În 1930 a organizat o expoziție la Galeria Durand-Ruel din New York, unde a prezentat 51 lucrări, fiind apreciat de publicul american. Datorită succesului repurtat, operele au fost transportate apoi la Chicago și la San Francisco.” (Angelica Iacob, curator expoziție)

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.