Luminita Gliga – expozitia Fragmentarium Abstract

Cunoscuta artista vizuala Luminita Gliga a deschis o ampla expozitie intitulata "Fragmentarium Abstract", care reuneste peste 140 de picturi in salile generoase "Constantin Brancusi" de la Palatul Parlamentului.

"Daca intre artist si opera pot fi uneori perfecte corespondente, atunci Luminita Gliga este o pilda vie a unei asemenea realitati. Armonioasa in acordurile cromatice ale compozitiilor sale in acrylic pe panza si cu un duct al desenului plin de eleganta, dar armonioasa si eleganta chiar in faptura ei morala, inca tanara artista – scriam cu ani in urma – "isi traieste cu jubilatie cufundarea in natura si cultura".

Traditia colajului inteligent inteleasa, reminiscentele simboliste de pe retina unei persoane vizual cultivate, o perspectiva geometrica asupra naturii – a celei transilvane, cu colinele rosii, amintitoare parca de cele iubite de Blaga la Lancram -, o natura din care faptura umana este – poate nu intamplator exclusa, fac din picturile Luminitei Gliga un stil extrem de personal, unul apreciat, se pare, de colectionari si de muzee din tara, din Europa, ba chiar si din America si Asia, si pe care astazi il sarbatorim in aceasta expozitie personala de la Palatul Parlamentului." (Academician Razvan Theodorescu, Vicepresedinte al Academiei Romane)

Expozitia "Fragmentarium Abstract" a artistei Luminita Gliga este deschisa in salile "Constantin Brancusi" de la Palatul Parlamentului in perioada 4 – 30 noiembrie 2019. Curatorul expozitiei este criticul de arta Marius Tita.

"Fiind in armonie cu o sublima vitalitate, lucrarile abstracte ale Luminitei Gliga sunt un crescendo al emotiilor umane viscerale. Cu acuratete, ea deconstruieste realitatea cu imagini expresioniste, iar viziunea ei moderna este o conexiune adagio-incarcata cu audienta ei." (Ruthie Tucker, director si curator al Galeriei Amsterdam Whitney din New York, SUA)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras