DOI – Dana Constantin si Marcel Bunea

Artistii Dana Constantin si Marcel Bunea au inceput seria expozitiilor in doi in anul 2013, amandoi exprimandu-se abstract, complet diferit dar completandu-se armonios. Cea de-a sasea expozitie in DOI aduce o noutate - aceea ca lucrarile lor se imbina formand o singura imensa lucrare monumentala, un puzzle artistic cum a declarat Dana Constantin. Cele 42 de picturi formeaza o lucrare de 17 metri lungime pe 2 metri si 70 centrimetri inaltime, si a fost gandita special pentru spatiul Galeriei Galateca.
Expozitia DOI – Dana Constantin si Marcel Bunea a fost deschisa in perioada 6 – 9 octombrie 2017 la Galeria Galateca.
Dana Constantin marturiseste ca: Demersul meu artistic incorporeaza mai multe referiri la preocuparile formale si arhitecturale urmarind puterea creatoare a naturii. Reflectia abstracta intre cele doua elemente plastice folosite cu preponderenta – Suprafata si Linia, vine din observatia/dialogul direct asupra ritmului oferit de structurile din Natura.

Eliberata, in ultima perioada a creatiei mele, de limitarile fizice imitative ale formelor vegetale, am propus o noua dimensiune, formala – liniara, subordonand-o unui registru cromatic valoric obținut prin suprapunere si contopire, intr-un discurs plastic exprimat prin calitatea raporturilor plastice stabilite, caracterizat de simplificare, aprofundare si esentializare. Structurile liniare includ astfel, o sinteza plastica dintre aparenta si esenta.
Marcel Bunea declara ca: Pictura mea actuala nu este exclusiv estetizanta ci una de atitudine. Ea se instituie programatic ca o intoarcere la fundamentele picturii, ca baza a imaginii picturale. Ea vine dinspre vitraliul gotic, fresca bizantina si icoana pe sticla transilvaneana mai degraba decat din ascendenta picturii secolului XX.
Pe spirala ascendenta a existentei mele pictura revine ca exorcizare a uratului, crizei morale, rautatii, arivismului si prostiei.

Fac parte dintr-o minoritate (majoritate a viitorului) care mai crede in valori precum: legea, ordinea, dreptatea, moralitatea; valori pe care pictura mea le exprima.

Linia dreapta si tenta plata sunt atribute ale masculinitatii, virilitatii seculare fara a avea nimic discriminatoriu.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras