Devrim Erbil – Istanbulul de ieri si de azi

Expoziția de pictură "Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi", deschisă la Muzeul Național de Artă al României, prezintă minuțioase vederi aeriene ale orașului Istanbul, realizate de cel mai cunoscut pictor turc contemporan Devrim Erbil. Prin această expoziție se celebrează 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitre Cantemir. Puteți să vedeți picturile artistului Devrim Erbil în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu ale MNAR.


Expoziția “Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artist în perioada  1989 – 2023. În viziunea pictorului, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiția țării sale. Așa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracții ale peisajelor urbane și naturale din orașele anatoliene și din Istanbul. Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan și peisaje cu o compoziție care se bazează pe schițe, stabilind o legătură cu picturile tradiționale turcești în miniatură. Lucrările sale nu sunt simple imitații ale miniaturii tradiționale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste.


Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul Regiunii Egee a Turciei, și a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât și la nivel internațional. De-a lungul carierei sale artistice, a inițiat numeroase expoziții mixte care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul și din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care îi poartă numele.


Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.