Detalii – Vasile Tolan

Vasile Tolan este unul dintre reprezentantii cei mai activi si vizibili ai generatiei sale. Lucrarile sale sunt prezente in colectii particulare si muzee din Romania, Polonia, Italia, Iugoslavia, Germania, SUA, Franta, Grecia si China.

Momente din cariera

S-a nascut in Buru, jud.Cluj, pe 10 martie 1953. Este absolvent al IAP Cluj Napoca si UNA Bucuresti. Este doctor in arte vizuale, intre anii 1990-1993 a fost presedinte al Filialei interjudetene Cluj-Bistrita a UAP, iar intre anii 2007-2008 a fost membru al Biroului Operativ al UAP din Romania. Din anul 2001 este cadru universitar la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, iar din 2012 este vicepresedinte al UAP din Romania. A avut peste 20 de expozitii personale in Europa si America. A participat la numeroase expozitii si simpozioane nationale si internationale si colaboreaza cu galerii si institutii culturale din Europa, America si Asia. Este prezent cu lucrari in colectii particulare si de stat din Europa, America, Africa si Asia. A primit numeroase premii si medalii, printre care Diploma la Bienala de Pictura din Kosice (1983), Meritul Cultural in Grad de Ofiter (2004), Premiul Ministerului Culturii pentru Grupul 8 art+ (2007), Premiul pentru Pictura al Municipiului Bucuresti (2010).

Vasile Tolan in Expozitia Conexiuni si Semne deschisa la Galeria Senso

Vasile Tolan stie sa se bucure de tot ce-l inconjoara. Si, cu generozitate, aduna impresii, ganduri, senzatii, obiecte mici sau doar particele pentru a le darui, metamorfozate de sensibilitatea artistului, fie pe panza, in tehnica mixta, fie în casete care isi apropriaza cu jucata naivitate spatiul in care au fost asezate.

Lucrarile lui Vasile Tolan imi aduc in memorie, nu stiu de ce, gustul si mirosul marii noastre: le privesc si ma vad scormonind cu degetele de la picioare nisipul ingemanat cu valurile, cautind cate o scoica mai altfel decat cea pe care am cules-o. Transparente, volume, o cromatica a tandrului… Gestual bine temperat. Din culorile calde insa, din starea de serenitate, izbucneste uneori negrul, cu o violenta parca fireasca, neblamabil, ca un semn de exclamare. Ca o avertizare.

Acest eveniment pus la bună cale de Galeria Senso este girat de criticul de arta Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta din Constanta, care nu doar la venisaj, ci si in paginile catalogului – album CONEXIUNI SI SEMNE integreaza valoric aceste sase nume prezente pe simeze peisajului vizual actual (Marina Roman).

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta
Realizator: Sorin Ceaus