© O PRODUCTIE FILDAS ART (2021)
PRODUCATOR: Anca Vlad
SCENARIUL SI REGIA:Corina Voicu
IMAGINE : Alex Andries, Silviu Crangureanu
POST- PRODUCTIE : This is Insomnia/ Dragos Teglas
Filmul documentar DARUL ARIPILOR este povestea sculptorului Pavel Bucur si a zborului sau inaripat catre eternitate.
DARUL ARIPILOR este istoria spectaculoasa si dramatica a celui mai inalt monument nonfigurativ din Romania si din Europa , INARIPATA de pe CANAL DUNARE- MAREA NEAGRA.
Intr-un context istoric special, filmul ne poarta pe coordonate geografice europene care marcheaza traseul artistic al sculptorului Pavel Bucur, ne insoteste la intalniri cu personalitati ale culturii europene, ne tine captivi in universal fabulos al acestui artist viguros si prolific. Cu lumini si umbre, cu framantari si succese stralucitoare, cu zbatere si vis, cu iubire si talent, cu umanitate si dumnezeire, viata si creatia acestui artist de forta s-a sintetizat intr-o capodopera unica in Romania, in Europa si in lume: INARIPATA de la Straja. Va invitam sa-i urmariti povestea.
“ Pavel Bucur merita un film pentru ca e un mare artist, un mare sculptor.El ramane un artist care si-a pus definitiv amprenta asupra peisajului dobrogean, prin sculptura pe care a realizat-o in vecinatatea Canalului Dunare-Marea Neagra.” (CALIN STEGEREAN, critic de arta, Director General al Muzeului National de Arta al Romaniei.)
Filmul DARUL ARIPILOR a obtinut numeroase nominalizari si titlul BEST FEATURE DOCUMENTARY FILM la festivaluri internationale de prestigiu: IMPACT DOC AWARDS ( SUA), VENICE FILM AWARDS, TMFF – GLASGOW, CEFALU FILM FESTIVAL, ROFEST.TRENDS- CICAGO
Iata ce a declarat , la premiera din Romaniaa filmului “DARUL ARIPILOR”, Dr MANUELA CERNAT, profesor universitar, istoric, scriitor, cercetator stiintific la Institutul de istorie a artei al Academiei Romane:“ Este o emotie coplesitoare, pe care o incerc in aceasta seara. Intai pentru ca, dupa atata vreme, ma aflu din nou in fata unei sali de cinematograf pline, la o premiera a unui film romanesc, nu un film oarecare, ci un film dedicat unuia dintre marii artisti ai acestei tari, sculptorul Pavel Bucur, cu care am fost prietena in anii studentiei. Am descoperit in filmul Corinei Voicu, un omagiu extraordinar adus creativitatii acestui pamant, unui artist care a facut parte dintr-o generatie de uriasi, la propriu, un omagiu plin de poezie si de sensibilitate. Filmul are aceasta o imensa calitate: caldura sufleteasca cu care se apropie de subiect. Un subiect trist, pe muchie de cutit, pentru ca el ne vorbeste nu numai despre un foarte mare artist, dar si despre neputinta noastra de a ne apara valorile si creatiile.
Vazand filmul si imaginile extraordinare pe care ea le-a pus pe pelicula, m-am gandit ca celebrul mit al Mesterului Manole poate avea si o alta semnificatie pentru noi, romanii. Aceasta daramare continua a bisericii Mesterului Manole, astazi, pentru noi, inseamna aceasta neputinta de a ne apara manastirile, cetatile, conacele, casele din Bucuresti, care se distrug sub ochii nostri, intr-o indiferenta totala a tuturor.Corina Voicu ne invita sa facem un lant uman, sa mergem la Straja si sa le aratam autoritatilor ca avem unul dintre cele mai extraordinare monumente de sculptura, din
Europa si din lume, care sta sa cada din nepasare, din neputinta, din indiferenta.
Filmul “Darul aripilor” are atat de multe calitati, incat nu mi-ar ajunge o ora acum ca sa vi le pot aminti pe toate.
Ma bucura ca avem in fata noastra o antreprenoare de succes, o business woman, Anca Vlad, una dintre foarte putinele persoane din Romania care a reusit sa-si construiasca o extraordinara afacere si care s-a gandit, dupa modelul american, ca este datoare sa intoarca ceva comunitatii din care a plecat. Este o calitate rara, pentru care o felicit si-i multumesc din inima.
Ma reintorc la Pavel Bucur si-l descoperim prin imaginile filmului realizat si semnat de Corina Voicu si produs de doamna Anca Vlad. Descoperim o creatie extraordinara, care s-a raspandit pe multe meridiane.
Este foarte greu sa vorbesti despre un artist pe care poate ca timpul nu l-a apreciat cum se cuvine. Este un fel de omagiu postum, un omagiu in imagini, un omagiu care va dainui in timp asa cum, sa speram ca va dainui in timp si monumentul de la Straja.”
DR. DAN MIRCEA CIPARIU, scriitor, jurnalist, director fondator al AGENTIEIDECARTE.RO: “Grecii gandeau intotdeauna, mai ales in materie de sculpturalitate, atunci cand isi doreau sa redea ideea de inaltare si de victorie, silueta feminina. Asa face si Pavel Bucur. Si in cazul Monumentului Tineretului, „Ingerul Inaripat”, cum ii spune chiar autorul, avem reprezentata silueta feminitatii.Nu e nimic intamplator. E chiar o intreprindere a feminitatii in acest film, pentru ca avem asa: un autor care gandeste monumentul tinerilor ca o reprezentare a unui profil, cum o faceau grecii, un profil feminin; avem o autoare de film care este aici Corina Voicu si avem un producator, tot de genul feminine, Anca Vlad. Sunt foarte bucuros ca am vazut acest film, care sunt convins ca va va produce certe delicii de receptare si ma gandesc ca, daca noi ne vedem acum fata catre fata, chip catre chip, dupa ce vom fi vizionat acest film, ne vom gandi ca am putea fi intr-o lume ce, vorba lui Mihai Eminescu, „mai gandeste in versuri si mai scrie in poezii”.