Costel Iacob – Jucarii pentru oameni mari

Sculptorul Costel Iacob este pasionat de tehnica si design, demontand si asambland diverse mecanisme pe care apoi le transforma in obiecte de arta. Lucrarile sale vorbesc despre ideile universale, despre zbor, timp, dar si despre problemele societatii contemporane.
Pentru Costel Iacob timpul desi masurabil, s-a oprit in loc, lasandu-l singur in fata enigmelor lumii, in dezlegarea carora a pornit voiniceste si gospodareste cu cateva decenii in urma (expozitia sa din 2013 s-a si numit Timp inghetat). A reinventat obiecte de zbor (sa ne amintim visurile anticipative ale unui titan al Renasterii), piese paradoxal plutitoare, asemenea celor folosite de sfinti in diverse traversade, orologii ale timpului pierdut, concavitati care invita la reverie si mangaiere sau la ideea de cuib, convexitati care indeamna la actiune, plinuri care amintesc, inextricabil, de nodul gordian, goluri in care sa-ti tragi sufletul de atata uimire, curbe si contracurbe cu amintiri barochizante, corectate sau chiar oprite de linii drepte care se intretaie, se intalnesc sau se despart cu fermitate, potrivit parcursurilor si unei logici de fier.

Sunt mecanisme lipsite de agresivitate (exista obiecte readymade cu folosinta schimbata), realizate sau asamblate cu delicii de orfevru, pe care le banuiesti capabile de cele mai uluitoare performante; nu este lumea pe dos, ci o lume vazuta altfel, re-creata cu meticulozitate si savantlac, indemnandu-ne sa facem abstractie de revolutia tehnologica spre a experimenta alaturi de artist, pe indelete si dar pentru uz personal, acest nou si original tip de savoir-faire. (Dr. Doina Pauleanu, critic de arta si Director al Muzeului de Arta Constanta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras