Nascut intr-o familie de intelectuali, crescut intr-o atmosfera in care lipsea comunicarea, Constantin Abaluta a fost un copil singuratic si, mai ales, insingurat, impresionat de imensitatea cladirii circului din Colentina si a numeroaselor maidane care o inconjurau in acea perioada. Mai tarziu, sentimentul spatiilor goale avea sa devina o dominanta in opera scriitorului.
Pasionat de pictura, grafica si desen, Constantin Abaluta a urmat cursurile Institutului de Arhitectura, organizandu-si, in anul 1969, prima si de altfel singura expozitie de pictura, la Casa Scriitorilor din Bucuresti.
Autor a peste 20 de carti de poezie (ultima “Cartita lui Pessoa” primind premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1999), 7 traduceri, 3 carti de proza si o antologie critica in doua volume despre poetii generatiei ‘60-’70, Constantin Abaluta se declara profund dezamagit de conditia scriitorului roman si de faptul ca statul ignora in continuare actul de cultura.
Discret, elegant, inzestrat cu o rafinata inteligenta, Constantin Abaluta este un important reprezentant al generatiei literare 70.