Colectia II

Florin Niculiu, Doru Bucur. Florin Niculiu a fost unul dintre cei mai profunzi artisti, capabil, prin experienta personala, sa-si asume destinul, sa inteleaga dimensiunea acestor experiente dramatice, sa depaseasca in mod fundamental determinarile experientelor cotidiene si sa construiasca totul in spiritul perenitatii.

Florin Niculiu

Florin Niculiu a fost un artist care s-a format la scoala unor mari maestri ai picturii romanesti, legati de experienta realului (Nicolae Darascu, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu).

A inteles foarte bine lectia naturii, complexitatea legilor ei.

Viata artistului a fost presarata cu evenimente dramatice, cu incercari dificil de trecut: si-a pierdut de timpuriu sotia, si-a pierdut fiul si chiar sfarsitul lui a fost unul surprinzator.

Privindu-i opera, gasim explicatia unei tensiuni, a unei anume dimensiuni dramatice existente, dar totodata descoperim incarcatura cu care el surprinde natura in plina explozie vitala.

In esenta, putem vorbi despre o lume care se afla aici si dincolo, un intreg din care nu cunoastem decat o parte.

Florin Niculiu a fost unul dintre cei mai profunzi artisti, capabil, prin experienta personala, sa-si asume destinul, sa inteleaga dimensiunea experientelor dramatice, sa depaseasca in mod fundamental determinarile experientelor cotidiene si sa construiasca totul in spiritul perenitatii.

Explicatia unei asemenea atitudini o gasim si in latura religioasa a personalitatii sale.

Pentru pictura romaneasca, Florin Niculiu este artistul care proiecteaza vizualul dincolo de dimensiunea palpabila.