Centenar Dragos Morarescu

Pentru a celebra 100 de ani de la nașterea artistului Dragoș Morărescu (1923-2005), la Galeria Romană s-a organizat o amplă expozitie retrospectivă, care prezintă minunatele sale lucrări de pictură, sculptură și desen. Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 – 28 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 1923 se năștea, în București, Dragoș Morărescu. Sculptor, grafician, arhitect, pictor și poet, a lucrat în tehnici multiple: desen, guașă, tempera, cerapastel, pointe-séche, linogravură, litografie, tehnici proprii: pictură pe sticlă, pictură de șevalet, pictură murală în tempera și frescă, sculptură în foaie de metal ciocănit și cizelat. Este Absolvent al Academiei de Belle-Arte (1944-1947), al Școlii Superioare de pictură bisericească (1947) și al Facultății de Arhitectură din București (1944-1949). De asemenea, a absolvit și studii de istoria artei paleo-creștine, bizantine și românești cu prof. I.D. Ștefănescu la Facultatea de litere. În 1943 debutează la Salonul Oficial de Arte Decorative, la Ateneul Român, obținând mențiunea I.

”Dragoș Morărescu retrăiește cu atâta patos tot ce ține de cultura sa vizuală, pune atâta tenacitate în exercițiul prelucrării ei, încât sfârșește prin a dobândi o remarcabilă autonomie stilistică…” (Andrei Pleșu – România literară, 1973)

”Într-un peisaj cultural dinamic, cum este cel românesc actual, înțeleg cât de mare este miza recitirii din perspectivă contemporană a unui artist născut acum un secol, cu o operă prolifică și atât de diversă (pictor, grafician, muralist, gravor, sculptor, arhitect, poet) și a cărui existență fizică s-a încheiat de aproape două decenii.” (Cătălin Davidescu, 2023)

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.