Mir si borangic se intituleaza expozitia de pictura si iconografie a artistei Camelia Ionescu Popa, o expozitie in care artista descoase in culori rafinate costumul popular romanesc.
Expozitia artistei Camelia Ionescu Popa este deschisa la galeria Romana in perioada 13 iunie – 13 iulie 2019.
Suntem in 2019, iar institutia bisericii noastre ortodoxe a declarat acest an: al satului romanesc. Artista Camelia Popa s-a concentrat de ceva timp pe studiul iei romanesti, si-a propus sa-i exploreze etosul stilistic si cromatic. Si-a dat seama ca nu este suficient sa o pictezi o singura data, precum au facut inaintasii ei, de aici si de aiurea, ci s-a concentrat pentru mai multa vreme in jurul acestui ofertant subiect. Ne daruieste acum un intreg ciclu. Exact precum un artist contemporan, care coase si descoase subiectul. Vorbim despre un program, despre un concept si un valoros laborator pictural.
Mai mult, chiar i s-a comandat anul trecut o icoana cu o Maica Domnului cu Pruncul Iisus, imbracata intr-o camesoaie taraneasca. A ajuns intr-o biserica de la Alba-Iulia. Astfel s-a sfintit borangicul. Magnific.
Iar Mirul este aroma Raiului. Este chintesenta plantelor care provin de acolo, si care nu au plecat de acolo niciodata. Tot astfel poate fi numita si icoana – mirozna Prototipului, savoarea care-I face simtita si vizual prezenta Mantuitorului. Pentru ca ne mantuim si prin gust, si prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.
Artista, cu studii la Galati, Bucuresti si intreaga Europa, mai ales in Italia, unde a si pictat in sfinte locasuri, alaturi de sotul sau, zugravul de biserici Ioan Popa, ne propune o perspectiva proprie si asumata duhovniceste asupra artei, o retrospectiva, o etapa a maturizarii.
Camelia Popa vine si ea in randurile celor pentru care mostenirea inca palpabila, lasata nealterata de cei de demult, este un seducator izvor pentru generatiile simtitoare, ganditoare si creative.
Mir si borangic – va fi veriga si dovada acestei stari de lucruri! Sa ne bucuram.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras