Romania Civila. Spirit si expresie – expozitie de fotografie

Galeria de Arta Senso a gazduit un eveniment cu totul special: vernisajul expozitiei de fotografie Romania Civila. Spirit si expresie.
Expozitia prezinta 64 de fotografii surprinse de Sebastian Marcel Oros (colaborator Senso TV) in timpul evenimentelor ce s-au derulat dupa fatidica noapte din Clubul Colectiv si cele 23 de fotografii ale regretatei Teodora Maftei reunite sub titlul The London Unedited, imagini pe care jurnalista le-a surprins la Londra, in vara anului 2015.

Proiectul Romania Civila…

… a fost demarat la initiativa doamnei Anca Vlad, Presedinta Fundatiei Fildas Art, cu mult inainte de tragedia din clubul Colectiv. Imediat dupa aceea, membrii echipei Senso TV au incercat sa surprinda si sa reflecteze tot ceea ce s-a intamplat in primele seri din Piata Revolutiei, dar si cu ocazia evenimentelor cultural-artistice si sportive ce au urmat si au avut ca numitor comun acel tragic eveniment. Au facut-o si din solidaritate cu oamenii aflati in suferinta, dar si cu cei revoltati, pentru aceia care nu mai vor sa auda cuvinteleLas’ ca merge si-asa!….
Astfel, s-a filmat in Piata Universitatii, in sali de expozitii si la concerte, la evenimente caritabile avand un singur scop: acela de a informa spre a nu uita!
Sebastian Oros, absolvent al cursurilor postuniversitare de fotografie la City&Islington College din Londra a surprins sute de imagini iar dintre ele au fost alese peste 60 de fotografii – portrete, din serile din Piata Universitatii. Ele redau frumusetea oamenilor care au participat la manifestatii in speranta ca vor schimba ceva. Si au reusit! Dar am realizat cu totii ca, mai intai trebuie sa ne schimbam noi insine devenind mai buni, mai atenti, mai responsabili, mai sensibili, mai recunoscatori si mai dedicati societatii civile.
Am crezut de la bun inceput in acest proiect, in ideea de a ma implica alaturi de copiii mei, de familia mea, de prieteni si colegi, de toti cei cunoscuti si necunoscuti, prin toate mijloacele, cu entuziasm si daruire in promovarea, sustinerea si dezvoltarea lui – marturisea Anca Vlad. Acea tragedie ne-a aratat drumul si ne-a motivat sa vrem sa mergem pana la capat. Pentru inceput, iata ca am realizat ceva: o serie de fotografii minunate ale lui Sebastian Oros si frumoase si inedited reportaje Senso TV, platforma pe care am implementat campania Romania Civila. O campanie care nu numai ca a prins contur atat de repede si atat de frumos, dar care impresioneaza prin diversitatea, maniera si sensibilitatea abordarii fiecarui subiect ce graviteaza inca in jurul Colectiv.

In Memoriam – Teodora Maftei

Pe simezele Galeriei Senso au fost expuse si cele 23 de fotografii realizate de jurnalista Teodora Maftei in ultima sa vacanta petrecuta la Londra. Victima a tragediei din Colectiv, ea a dovedit tuturor prin imagini, inca odata, spiritul, sensibilitatea si profesionalismul remarcabile.
Prezenti la vernisaj, membrii familiei Teodorei, mama – Viorica, fratele sau Viorel si verisoara sa, Alexandra au tinut sa spuna tuturor ca nimeni nu are voie sa o uite si sa uite. Si sa ii pastreze zambetul si sufletul atat de bun. Emotionante au fost si cuvintele rostite de colegele sale de breasla, jurnalistele Nicoleta Constantin si Ioana Cosma, doua dintre cele mai apropiate prietene ale Teodorei.
Ioana Cosma este cea care semneaza un text emotionant in albumul Romania Civila – o editie de colectie lansata cu ocazia vernisajului si care cuprinde toate fotografiile expuse pe simezele Galeriei Senso: Ma gandesc la Teo in toamna cea mai calda din utlimii ani, Teo cea calda ne-ar fi spus, nu plangeti, incercati sa radeti. Oricat de incapatanata este… nu ma opreste. Dar m-a convins, nu o sa vorbesc despre ea la trecut. Pentru ca ea este alaturi de noi. Si baga spaima in noi cand nu vedem frumusetea din lucrurile din jur sau nu vedem frumusetea din oameni (…) cine nu a cunoscut-o pe Teo a pierdut mult, cine n-a vazut viata prin ochii lui Teo nu s-a intalnit cu durerea (si e bine sa nu aiba parte de asta), cine nu a luat la misto viata ….o sa o faca intr-o zi. Multumesc mult, Teo! Multumesc ca m-ai invatat sa ma lasi sa fac parte din viata mea.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros si Alex Pitulice