Caltia – Glavan colecție capsulă de încălțăminte și accesorii

Una dintre cele mai interesante și imaginative colaborări între doi artiști faimoși și consacrați în domeniile lor, pictorul Ștefan Câlția și designerul Mihaela Glăvan, a condus la crearea unei inedite colecții capsulă de încălțăminte și accesorii inspirate de universul realist-magic atât de comun pânzelor artistului. I-a adus împreună pasiunea pentru elementele naturale, rigurozitatea arhitecturală a creațiilor Mihaelei Glăvan întâlnindu-se cu universul fantastic din operele marelui artist. Totul a fost transpus în coifuri din piele întoarsă, ghete, balerini cu bile transparente, sandale, cizme, genți și borsete.

Conceptul expozițional îi aparține Cristianei Raluca Drăghici, cea care a făcut ca lucrurile să capete formă și sens și care a invitat vizitatorii expoziției găzduite în decorul superb al clădirii Ordinului Național al Arhitecților, fosta casă a arhitectului Ion Mincu, să descopere care accesoriu a fost conceput special, în premieră de Mihaela Glăvan și ce motiv a fost desenat pentru prima dată de Ștefan Câlția. ”A fost atât de frumos să călătorim împreună, timp de trei zile, spre tot felul de destinații interioare” – spunea creatoarea.

”Ca orice accesoriu și acestea sunt o expresie directă a identității și o durabilă declarație de apartenență. Țesătura este în fond primul strat care separă trupul gol de lume în care ne putem afirma sau camufla după plac, persona, fragilitatea ori catwalk-ul

Personajele pictorului Ștefan Câlția, ”fie ele cu picioarele pe pământ, ori plutind cu oasele goale”, fac parte dintr-o specia numită de ”Călători”. Așa că nu este întâmplătoare colaborarea cu un designer de încălțăminte. Astfel, plante precum cicoarea, cârciumăresele, păstăile, gălbenelele sau coada șoricelului se…încolăcesc și se regăsesc în broderiile de pe creațiile Mihaelei Glăvan.

De organizarea acestui eveniment s-a ocupat și Matei Câlția, binecunoscut curator și galerist (manager Galeria Posibilă), fiul pictorului, iar la realizarea proiectului au contribuit Manuela Zbarcea, Andreea Comnea, Denisa Pătru și întreaga echipă din atelierul Mihaelei Glăvan, bucuroasă că are alături ”persoane curioase, dedicate și deschise la călătorii creative”, Ella Costache (fotografii) și Madalina Ghileschi, modelul care a pozat pentru campania Câlția – Glăvan.

”Mulțumesc, Ștefan Câlția, pentru amprenta delicată și poetică pe care v-ați pus-o asupra mea și a creațiilor mele, pentru călătoria pe care am făcut-o împreună în universul magic al picturilor dumneavoastră, pentru încrederea și libertatea pe care mi le-ați acordat încă de la începutul colaborării noastre” – Mihaela Glăvan, designer

Creatoarea a integrat și ”semnătura” artistului, peștele, care apare supradimensionat pe o borsetă sau pe vârful unei perechi de cizme. Impresionează imaginația, migala și atenția acordate fiecărui colaj, model, desen, pictură și grafică, integrate perfect modelului și paletei cromatice.

Acestea creații sunt ca o expresie a identității colecției capsulă ”Câlția – Glăvan”, dar cel mai important, ele reprezintă ”o durabilă declarație de apartenență”. Pentru că, așa cum susțin cei doi artiști, ”țesătura este în fond primul strat care separă trupul gol de lume în care ne putem afirma sau camufla după plac, persona, fragilitatea ori catwalk-ul”.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu

Foto: Ella Costache, Florin Ghenade (colecția Câlția – Glăvan)