Cu siguranta ca nu exista roman sau strain care a vizitat Sibiul sa nu se fi oprit macar odata sa viziteze faimosul Muzeu Bruckenthal situate in palatul cu acelasi nume construit de baronul Samuel von Brukenthal intre anii 1778 - 1788. Muzeul a fost inaugurat in 1817 prin expunerea colectiilor Baronului Brukenthal.
Si, ca un arc peste timp, daca in anul 2015 muzeul se mandrea cu peste 400.000 de vizitatori, acum se pregateste celebrarea bicentenarului Muzeului National Brukenthal ce se va sarbatori in 2017.
Galeria de Arta Contemporana, Biblioteca, Galeria de Arta Romaneasca a Muzeului National Brukenthal, Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Vanatoare, Sala cu Fresca, Laboratoarele de Restaurare, magazinele fac parte din patrimoniul acestui coplesitor complex muzeal.
Adapostit intr-o cladire cu valoare arhitectonica si istorica din 1901, Muzeul de Arta Contemporana al Muzeului National Brukenthal are o pozitie importanta in promovarea artei contemporane romanest si reprezinta o alternativa la tendinta sustinuta de Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti ce are un caracter orientat spre public, spre o selectie si o prezentare cat mai inovatoare a expozitiilor.
Una dintre atractii o reprezinta spatiul destinat expozitiilor temporare aflat la parterul cladirii, caruia i s-a adaugat depozitul vizitabil de arta contemporana, amenajat la etajele I si II ale cladirii. Depozitul promoveaza un concept mai putin cunoscut in Romania. Piesele sunt prezentate deopotriva in maniera specifica depozitarii (in special lucrarile de pictura), cat si liber. Atunci cand a fost finalizat procesul de amenajare, pe coridoare puteau fi admirate peste 30 de piese de mari dimensiuni – sculpturi in bronz, lemn si piatra, iar in sala situata la etajul I erau expuse 205 de picturi, 15 tapiserii si 95 de piese tridimensionale.
La etajul al II-lea se afla o sala cu pereti din sticla, ce ofera vizitatorului posibilitatea unei perspective de ansamblu asupra depozitului situat la etajul I.
Chiar si valorosul patrimoniu al Muzeului de Vanatoare are un depozit vizitabil ce include colectiile August von Spiess si Emil Witting sau Colectia de trofee a Societatii Ardelene pentru Stiintele Naturii (Siebenbürgischer Verein für Naturwissenchaften zu Hermannstadt), numarand un total de 1.451 de piese. Deoarece dintre acestea doar 266 de piese sunt prezentate in expozitia permanenta, incepand cu anul 2014, a fost amenajat in podul cladirii Muzeului de Vanatoare un depozit vizitabil in care pot fi pastrate in conditii optime restul de peste 1000 de piese ale colectiei si, totodata, pot fi observate sau studiate de catre specialistii si pasionatii domeniului cinegetic. Expozitia permanenta gazduita de Galeria de Arta Romaneasca a fost deschisa in salile Casei Albastre (intrarea din Palatul Brukenthal, etajul al II-lea) si vernisata in data de 25 noiembrie, 2008. Pe simeze se afla peste 200 de tablouri, incepand din perioada secolelor XVIII-XX si care apartin unor artisti romani reprezentativi: fondul de pictura transilvaneana, unul dintre cele mai bogate din tara (Johann Martin Stock, Franz Neuhauser, Misu Popp, Carl Dörschlag, Arthur Coulin sau Octavian Smigelschi) este intregit cu opere de mare valoare ale picturii romanesti moderne si din perioada interbelica, pana dupa jumatatea secolului al XX-lea: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Mihailescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Tuculescu…
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu