Bienala Art Encounters la STPT Multiplexity Timisoara

A cincea ediție a Bienalei Art Encounters, s-a desfășurat în opt spații expoziționale, unul dintre ele fiind vechiul depou de tramvaie al orașului Timișoara. Artiștii inspirați de acest spațiu cu atmosferă dramatică, au creat o serie de instalații artistice imersive, care ridică întrebări despre viitorul acestei lumi. Bienala Art Encounters a putut fi vizitată în perioada 19 mai - 16 iulie 2023.

Vechiul spațiu al Depoului STPT a fost acaparat de natură, creând un mediu potrivit pentru instalația concepută de artiștii Sebastian Moldovan, Lucia Ghegu și Albert Kaan. Aceștia se întreabă ce se întâmplă cu oamenii dacă se sfârșește lumea. Astfel imaginează o civilizație care găsește refugiul în acest spațiu, ocupându-se cu producerea de pietre false. Personajele sculpturale create de Cristian Răduță reflectă relațiile dintre oameni și animale, punând întrebări despre putere și fragilitate, despre transformare și îmblânzirea forțată. Realizate din materiale găsite, creaturile sale sunt în căutarea unei fericiri derizorii. Artista Anetta Mona Chișa prezintă o instalație în care arta colaborează cu știința, pornind de la cercetările legate de nașterea unor elemente sintetice – o nouă particulă rezultată din reacțiile nucleare. Intitulată “Visul lui Ununennium”, instalația imaginează această particulă într-o formă supradimensionată și diferite etape ale exploziilor atomice.


Tramvaiul cu numărul 6, a devenit pentru câteva săptămâni un spațiu de artă, invadat fiind de sute de fluturi negrii creați de artistul mexican Carlos Amorales. Instalația sa mobilă intitulată “Black Cloud”, este apăsătoare și fermecătoare în același timp, amintindu-ne de invaziile apocaliptice ale insectelor.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.