Aurel Vlad – Expozitia de sculptura Hai, mergi!

Despre intuneric si lumina, despre durere dar si speranta, vorbesc cele mai recente lucrari de sculptura realizate de binecunoscutul artist Aurel Vlad, lucrari reunite in expozitia intitulata "Hai, mergi!".

Titlul expozitiei – Hai, mergi! – nu este o porunca, ci este o invitatie la calatorie, la insotirea vizitatorului de catre artist, intru-un traseu initiatic, pe modelul calatoriei in infern, descrisa de Dante Alighieri in Divina Comedie. In aceasta expozitie eveniment, intalnim lucrari care, cu doar doua exceptii, nu au mai fost vazute de public, opere de mare vigoare si rafinament, zamislite in ultimii doi ani. Un ciclu compact, in registrul figurativului expresionist, cu care artistul ne-a obisnuit, in ultimii ani.

Nucleul dur al expozitiei il constituie cele trei piese: Auriga, Cosmarul si Haina, precum si alte trei ipostaze ale durerii, ce releva o experienta recent traita, purtand atributele capodoperei: sunt manifestari usor lizibile, ale unor sentimente etern umane si universal valabile. Precum in gestul magic al vindecatoarei, care toarna cositorul unor insi speriati, artistul da forma fricii, durerii, deznadejdii, pentru a le anula efectele. Jur-imprejur, in cercuri concentrice, sunt etalate trei ipostaze ale omului cazut: Adam, cu tot arsenalul de detalii recognoscibile, de la Eva si sarpe si plante luxuriante; Icar, cu incercarea lui de a se sustrage conditiei de muritor, cu versiunea sa, Prometeu; Omul care se lupta cu fiara, si incearca sa disciplineze, sa se sustraga de sub teroarea pacatului.

Personaje martor puncteaza parcursul: dresorul de emotii, fara de care drumul ar fi mult mai greu, o sfasietoare Pieta, in care rolurile sunt inversate, iar personajul plans de omul deznadajduit este o mica vietate, fara ajutor, si nu in ultimul rand Nostalgia, lucrarea pe care o vedem abia cand parcurgem traseul invers, pentru ca in nostalgie salasluieste speranta. Ultima sala, aduce la un loc ciclul Achitarea viselor, cu cea mai coplesitoare compozitie: Miracolul. Personajele, care implora divinitatea, sunt dramatice versiuni ale tuturor figurilor reprezentate pana la acel punct. Si daca medalioanele parietale amintesc de compozitiile crestinismului timpuriu, cu elemente vegetale, ce inconjura elemente figurative, din lemn policrom, Miracolul ne trimite in prima sala, pentru a inchide cercul, cu lucrarea ce da titlul expozitiei: Hai, mergi! Cuplul primordial este acum in lumina, zincul din care sunt modelate figurile, supradimensionate fata de scara umana, nu mai este tern, ci reflecta o stare de gratie, mesajul ultim fiind ca exista viata si dupa durere. (Madalina Mirea, curator expozitie)

Expozitia de sculptura Hai, mergi! a artistului Aurel Vlad este deschisa la Parterul Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia pana la data de 3 aprilie 2019.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras