Athena Dumitriu si Madalina Ion-Dima

Deschisa la Galeria Orizont, expozitia intitulata „Fragil” reuneste doua expuneri personale care au o tema comuna, aceea a fragilitatii. Lucrarile de arta textila sunt semnate de Athena Dumitriu, iar lucrarile de sticla apartin artistei Madalina Ion-Dima.

Expozitia "Fragil" este deschisa in perioada 15 februarie – 11 martie 2021 la Galeria Orizont din Bucuresti.

Artista Athena Dumitriu marturiseste ca "Din multitudinea tehnicilor Artelor Textile m-am apropiat mai mult de cea a cusaturii simple cu acul si de cea a colajului. In miniatura textila folosesc, in mare masura, fir de ata subtire obtinand un efect asemanator desenului in penita.

In portrete, ca si in celelalte miniaturi, am vrut sa pun accent pe expresie – poate pe alocuri incarcata, dramatica – mizand tehnic pe simplitatea liniei trasate cu firul subtire de ata care se completeaza, sper, adecvat, cu colajul textil. Totodata, am incercat sa respect povestea creata in imaginatia mea. Copiii sunt tristi si nedumeriti pentru ca trebuie sa paraseasca ceea ce le este familiar, femeile sunt istovite de munca si tacere, iar sentimentul de siguranta dupa care multi tanjim este simbolizat de un fat in uterul matern, deci iluzoriu, o amintire vaga, imposibil de atins."
Madalina Ion-Dima spune despre lucrarile sale:

„Sticla este mediul in care ma regasesc si ma exprim cu precadere, creatiile mele fiind experimente in care sticla dialogheaza cu firul textil sau alte materiale. Ansamblajele si instalatiile pe care le creez sunt imbinari neconventionale de tehnici, teserea sau crosetarea firului de iuta combinate cu sticla prin coasere. Asocierea sticlei cu alte materiale, folosirea redusa a culorilor si simplitatea formelor au ca scop exprimarea expresivitatii sticlei si a potentialui oferit de imbinarea tehnicilor si juxtapunerea materialelor. Fragilitatea este aspectul vietii pe care vreau sa il redau in mod special in lucrarile mele. Sursa de inspiratie o reprezinta fragilitatea pe care o gasesc in orice forma, in lumea interioara, a emotiilor proprii sau din lumea exterioara, fragilitatea gasita in complexitatea naturii, in aripile unei insecte. Creatiile mele sunt modalitatea prin care exprim simbioza dintre ce traiesc, ce vad, ce simt si este felul in care povestesc despre propria feminitate, despre cele doua laturi intrinseci, fragilitatea si sensibilitatea.”

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras