Expozitia de sculptura si desen intitulata Spatiul imaginarii organizata in memoria artistului Alexandru Nancu (1959 – 2013) poate fi vizitata la Galeria Cuhnia de la Palatul Mogosoaia pana pe 10 aprilie 2016. In spatiul brancovenesc, expozitia retrospectiva prezinta lucrarile in piatra, lemn si bronz realizate de artist de-a lungul vietii incepand cu anii 80 pana la ultima lucrare din 2012.
Retrospectiva Alexandru Nancu la Palatul Mogosoaia
O expozitie Alexandru Nancu la Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia are toate datele unui vis implinit, chiar daca evenimentul are loc postum. Iubea locul si sunt sigura ca si-a dorit sa-l amprenteze in felul lui. Pretuia in chip deosebit mostenirea brancoveneasca ca prelungire inspirata a traditiei bizantine dar si ca interpretare a ei in spiritul unei epoci de mare deschidere culturala.
Am cumpanit mult in privinta titlului acestei expozitii retrospective si in cele din urma am hotarat ca titlul sa reia o sintagma a lui Alexandru Nancu, prezenta in mai multe dintre studiile pe care le-a semnat: Spatiul imaginarii. Fragmentul care deschide catalogul expliciteaza optiunea mea si leaga abordarile teoretice ale artistului cu lucrul sau efectiv de sculptor, grafician, restaurator si, uneori chiar de architect. Alexandru Nancu a cautat permanent acel spatiu al imaginarii, taramul pe care omul se poate intalni cu Dumnezeu si a incercat sa-i gaseasca o forma vizibila in opera sa, in masura limitarilor pe care le presupune viata intr-un trup muritor. El stia ca aici vedem in chip oglindit si ca abia Acolo, in Imparatia cea fara de sfarsit, vom vedea fata catre fata. Ca artist marturisitor, subtil dar consecvent in optiunile sale estetice, Alexandru Nancu s-a manifestat ca un autentic traditionalist bine ancorat intr-o contemporaneitate derutanta si adesea bantuita de spectrul deriziunii. ( Luiza Barcan, curatorul expozitiei)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras