Robert Redford va implini 83 de ani pe 18 august si a lasat de inteles inca de anul trecut ca rolul din Batranul si arma va fi ultimul dintr-o cariera de aproape saizeci de ani. Daca se va razgandi sau nu, timpul ne va spune.
Declaratiile sale au fost contradictorii. Pe de o parte, considera ca e un rol potrivit pentru a incheia o cariera, pe de alta parte, ca a nu mai continua sa joace ar fi ca si cum ar astepta incheierea vietii. Oricum, Redford ne-a aratat ca inca mai are nergia necesara unui rol si ca si-a pastrat, Dumnezeu stie cum, privirea strengareasca si parul ciufulit cu care ne-a cucerit de la primele aparitii.
Testamentul lui Sundance Kid
Baiatul de aur din Descult in parc, Calaretul electric, Sundance Kid, Marele Gatsby, Cei mai frumosi ani, ne priveste acum de pe marele ecran ca un batran intelept care lasa un testament pretios dar nu pretentios. Un testament care vorbeste despre libertate ca singurul mod potrivit de a trai. Poate din cauza frumusetii, inteligentei, succesului, Bobby Redford s-a simtit precum personajul pe care il interpreteaza, mereu prins si constrans sa stea intr-o inchisoare, daca privim inchisoarea ca pe o constructie metaforica impusa noua sau pe care ne-o cladim singuri si care ne ingradeste libertatea de miscare. Poate ca doar evadarea din sabloanele si etichetele societatii au dat sens vietii lui. Poate ca doar asa s-a simtit liber sa traiasca si sa creeze. Unii critici de film cred ca toate personajele interpretate de Redford sunt baieti buni despre care ai putea spune ca au luat-o pe calea gresita, neumblata, stramta. De alfel, si personajul din Batranul si arma alege o cale diferita, nu pe cea a unei vieti comode ci pe cea a unei vieti adevarate, depline. Nu a-ti castiga traiul, a trai pe simbrie, ci a trai cu adevarat. Iar arma lui nu este pistolul, pe care nu il foloseste niciodata, ci farmecul, alura de cavaler, de nobil, care ii asigura obtinerea fondurilor fara a uza o clipa macar de violenta sau agresivitate. Redford nu ar face asta niciodata, ne asigura ca tot ce vrem sa obtinem in viata putem primi cu zambetul pe buze, cu conditia sa fim curajosi si fideli noua insine. Spargatorul de banci pe care il interpreteaza, ajuns la o varsta venerabila, continua sa faca asta, sa fie prins si sa evadeze, pentru ca e singura modalitate pe care o cunoaste de a ramane liber. Un paradox, nu-I asa? Cand e in libertate, se bucura de viata, de o relatie cu o femeie, de o conversatie placuta, dar mai mult ar fi pentru el similar cu a intra intr-o alta inchisoare. Si nu o face, nu se vinde pentru nimic. Nu-si ascunde adevarata natura, e sincer si ramane fidel sufletului lui orice s-ar intampla. Isi asuma in totalitate destinul si nu face niciun compromis. Un personaj complex, paradoxal, ca un koan zen greu de descifrat. Se vad similaritatile cu viata lui, traita departe, in intimitatea naturii, departe de ochii curiosilor, ceea ce probabil i-a si inspirat constructia celui mai mare proiect pe care il va lasa mostenire lumii. Festivalul de film independent Sundance, in jurul caruia a dezvoltat o scoala de film, o televiziune si alte activitati conexe, adunand sub acelasi acoperis tineri creatori, artisti si profesori din toate colturile lumii.
Inima lui Robert Redford se cheama Sundance si va ramane pentru totdeauna in amintirea lumii ca rasul unui baiat cu parul de aur, care a tintit spre soare si a vaslit spre libertate din toate puterile pana la sfarsit. Iar sfarsitul nu a venit inca… Redford inca ne zambeste , Sundance Kid e inca acolo , in spatele ochilor albastri, scladati in povesti!
Acest material va este oferit de CATENA, sponsor la Festivalului de Film American Independent, 2019. Prin traditie, CATENA sustine filmul romanesc si fiecare editie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucuresti: Les Films de Cannes à Bucarest, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival, Nordic Film Festival.
Text: Mihaela Moldoveanu
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Editor: Nicu Pojaru