De veghe la Taj Mahal

Deloc intamplator, spectacolul De veghe la Taj Mahal de Rajiv Joseph s-a jucat la Casa de Cultura din Resita in inchiderea celei de-a IV - a editii a Festivalului International de Teatru Scena ca o strada, un important eveniment cultural sponsorizat prin traditie de Catena.

Regia celei mai noi premiere a Teatrului National Radu Stanca din Sibiu este semnata Radu-Alexandru Nica (asistent regie: Luana Hagiu), iar din distributie fac parte doi tineri si foarte talentati actori: Florin Cosulet si Catalin Patru. Scenografia, muzica si efectele vizuale ale acestui proiect coordonat de Ramona Hristea apartin lui Mihai Pacurar, iar traducerea textului lui Mircea Sorin Rusu. Premiera oficiala a avut loc la Sibiu, pe 22 decembrie 2017, regizorul lui Radu Alexandru Nica aducand in fata publicului una dintre cele mai de succes piese ale dramaturgului american Rajiv Joseph, Guards at the Taj – De veghe la Taj Mahal, aflata in anul 2010 printre finalistele Premiului Pulizer.

Suntem in anul 1648, in Agra, capitala imperiului mogul, India. Cei doi gardieni imperiali si prieteni din copilarie, Humayun si Babur, stau de straja in timp ce se fac ultimele finisaje inainte de inaugurarea celebrului mausoleu. Mughalul (imparatul), a decis ca nimeni sa nu se uite la noul edificiu pana ce nu va fi gata, asa ca aceasta clipa e asteptata timp de 16 ani si traita cu infrigurare de cei doi. Ei vor avea parte de bucuria unica de a admira frumoasa cladire scaldata de primele raze ale soarelui cat inca e perfecta si neafectata de intemperii. Dar contemplarea perfectiunii are un pret imens, pe care Humayun si Babur il vor afla cat de curand si care le va pune in cumpana relatia pe care o credeau indestructibila.

Textul porneste de la legenda tesuta in jurul grandiosului mausoleu construit din porunca lui Shah Jahan, cel de-al cincelea imparat mogul al Indiei, care a domnit intre anii 1628 – 1658. El i l-a inchinat sotiei sale, Muntaz Mahal, care murise la nasterea celui de-al paisprezecelea copil, si se spune ca de teama ca spendoarea lui sa nu fie reprodusa vreodata, a dat ordin sa fie taiate mainile celor douazeci de mii de muncitori care au lucrat la construirea sa, printre acestia aflandu-se si arhitectul, Ustad Isa.

Premiera absoluta a avut loc cu mare succes la Atlantic Theatre din New York in anul 2015, iar piesa a fost premiata in SUA la galele Obie Awards (2016, cu Omar Metwally si Arian Moayed – Atlantic Theater) si Lucille Lortel Awards pentru cea mai buna piesa. A fost si la Londra, unde s-a bucurat de aprecierea publicului, dar si a criticii de specialitate. Piesa contine elemente istorice si de legenda si atinge teme generoase si actuale precum prietenia, scopul artei, al progresului uman, dar si teme sociale, a caror percutanta e perena.

Spectacolul seduce prin interpretarea convingatoare a celor doi actori, Florin Cosulet si Catalin Patru, prin poezia textului si propensiunea sa spre filozofie, prin sound design si proiectii video, ce aprofundeaza si comenteaza tematica si nu in ultimul rand prin echilibrul remarcabil in care regizorul stie sa mentina toate aceste elementeCapital Cultural, 2018.
.

Festivalul International de Teatru Scena ca o strada si-a deschis portile in fata Palatului Cultural din Resita cu spectacolul inaugural – Iaacovi si Leidental de Hanoch Levin, regia artistica Mihaela Lichiardopol si timp de o saptamana au fost programate in fiecare seara numeroase spectacole la Casa de Cultura a Sindicatelor Resita, Palatul Cultural si la Teatrul de Vest din localitate.

CATENA este sponsor principal, dar si de traditie, al acestui eveniment cultural considerat a fi, prin amploare si valoare, cel mai important al anului.

Realizatori: Oana Georgescu, Mihaela Moldoveanu
Editor: Nicu Pojaru