OVIDIU MAITEC 100 LA MUZEUL BRUCKENTHAL SIBIU. 20 iunie – 30 august 2025

Cel mai puternic urmaș spiritual al lui Brâncuși, artistul care a izbutit să introducă lumina în lemn, cum îl caracteriza Mircea Eliade, Ovidiu Maitec s-a născut în 1925, la Arad. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, în 1950. La începutul anilor ‘60 cioplea „un fel de zid, poartă sau pasăre”, o lucrare în al cărei perete apăreau pentru prima dată perforațiile în lemn ce aveau să devină principala sa inovație tehnică în sculptură.

Cu prilejul aniversării centenarului artistului Ovidiu Maitec, Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Asociația Maitec organizează la Sibiu în perioada 20 iunie-30 august 2025 expoziția Ovidiu Maitec 100.

’’Expoziția documentează evoluția formelor în care s-a articulat limbajul artistic al lui Ovidiu Maitec, de la porți, cumpene, radare, aripi, tronuri, stâlpi, coloane, păsări, arici, sau containere, punctând originalitatea cu care artistul a reușit să impregneze lucrărilor sale o monumentalitate atemporală, conectată, în același timp, cu experimentele neoavangardei postbelice și cu fascinația pentru revoluția tehnică din contemporaneitate.’’ (Irina Ungureanu Sturdza, curatoarea expoziției Ovidiu Maitec 100)

Expoziția Ovidiu Maitec 100 prezintă, pentru prima dată împreună, 50 de lucrări reprezentative pentru întreaga sa creație, aflate astăzi în colecția muzeelor de artă din România, în colecția familiei și în colecții private. Organizarea în acest an în România, la Muzeul Național Brukenthal, a unei expoziții dedicate artistului Ovidiu Maitec constituie unul dintre cele mai importante evenimente expoziționale ale Sibiului anului 2025. Cunoscut ca unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX, recunoscut pe scena artistică mondială ca un inovator în sculptură, profesor universitar și membru titular al Academiei Române, Ovidiu Maitec a părăsit lumea aceasta în anul 2007, an în care Sibiul a fost Capitala Culturală Europeană. În acest an, la 100 de ani de la naștere, cu sprijinul moștenitorilor și artiștilor Dana și Stéphane Maitec, o mare parte din creația maestrului este prezentată publicului. Sunt expuse cele  mai importante lucrări ce se află astăzi la Teatrul Național din București cât și în Muzeul Național de Artă al României , Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, colecția Familiei Regale, Muzeul Național Brukenthal și alte instituții.

Mai multe informații puteți afla aici: # M A I T E C

Parteneri de expoziție: Muzeul  Național Brukenthal; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Național de Artă Contemporană; Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad; Muzeul de Artă Vizuală Galați; Muzeul de Artă Tulcea; Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă Buzău; Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”; Muzeul Brăilei „Carol I”; Teatrul Național București; Casa de Licitații Ans Azura; Fundația Colecția Regala.         

Expoziția este deschisă la Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare nr. 4 , Sibiu, în perioada 20 iunie – 30 august 2025.

Program de vizitare: de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Proiectul Ovidiu Maitec 100 este organizat de Asociația Maitec, prin moștenitorii artistului, Dana & Stéphane Maitec, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Institutul Național al Patrimoniului. Acest film este realizat de Fundatia Fildas Art în parteneriat cu Asociația Maitec.

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.