Un succes fulminant a avut cel de al doilea concert, al lui Pawel Kaczmarczik “Audiofeeding Band”. CD-urile puse in vanzare s-au epuizat in primul sfert de ora, publicul a aplaudat intens si s-a bisat, desi mai urmau trei concerte bune. Scoala de jazz poloneza a confirmat inca o data ca produce muzicieni de valoare.
Pawel Kaczmarczik “Audiofeeding Band” este poate una dintre cele mai tinere trupe de jazz europene care a obtinut recunoastere international destul de rapid. Albumul ‘Complexity in simplicity’ inregistrat la prestigioasa casa de discuri ACT Music, a deschis usa carierei international a grupului. Acest album a constituit baza concertului de la Garana.
Dainius Pulauskas Group, este portdrapelul jazzului lituanian si ambasadorul lui in lume. Im formula de sextet, ei au cantat in forta, majoritatea pieselor fiind de pe albumul Mixtum Compositum. Grupul a luat fiinta in 1995 si a trecut prin mai multe transformari. Aporape toate piesele sunt compozitiile liderului grupului, Dainius Pulauskas si sunt marcate de austeritatea climatului Nordic, de energia si puterea care se nasc din apele Marii Baltice. Structurile musicale sunt complexe, solid structurate pe ineditele combinatii intre textyurile instrumentelor acustice si armoniile pline de culoare produse de cele electronice.
Anul acest atrioul norvegian celebreaza 10 ani de existent, avand déjà la active peste 160 de concerte, in peste 20 de tari si o discografie de 5 albume inregistrate la case de discuri prestigioase:Rune Grammofon si Act Music. Inca de la primul album castiga atentia publicului si a criticii de specialitate, fiind plasati stylistic si interpretative, intre EST si Tord Gustavsen, pe de o parte datorta influentelor resimtite in muzica lor din sfera rock-ului si lipsei standardelor clasice de jazz, pe de alta parte pentru ca maniera interpretative si componistica a liderului formatiei, pianistul Morten Qvenild, este foarte apropiata de calmul si subtilitatea gustavseniene.
Bugge Wesseltoft este pianistul norvegian care si-a pus poate cel mai pregnant amprenta asupra comunitatii jazzistice din aceasta parte a lumii, in ultimele doua decenii. Bugge este autorul a patru albume solo, produse la casa de discuri Jazzland Recordings, infiintata chiar de el si devenita una dintre cele mai cunoscute din Europa. In anii ‘90, Bugge a facut tranzitia de la traditiile jazz-ului nordic catre un stil numit uneori “future jazz” sau “nu jazz”.Provine din poate cea mai buna scoala de jazz europeana actuala, scoala norvegiana, cea care la inceputul anilor ‘70 a dat citeva personalitati muzicale devenite intre timp legende: Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal si Jon Cristensen. In prima parte a carierei, Bugge colaboreaza extraordinar cu cei de mai sus, albumele “Sagn”- Arild Andersen si “I took up the runes”- Jan Garbarek devenind piese de colectie pentru orice pasionat de jazz. Incepind din 1994 lanseaza “New Conception of Jazz” un amestec extraordinar de jazz, house, tehno, ambient, free improvisation, amestec care poarta “marca inregistrata” Bugge.
Acest material va este prezentat de Catena.
Realizator : Ema Nicola