Nik Bartsch’s Ronin 8 – Garana Jazz Festival 2011

Muzica celor sase elvetieni din grupul Nik Bärtsch’s Ronin este asemenea razboinicului Ronin: libera, asadar lipsita de orice fel de constrangere. Modulele prezentate in concertul de la Garana sunt noi, desprinse de pe albumul Llyria.

Fiecare piesa este astfel conceputa incat sa lase spatiu liber evolutiei tuturor instrumentelor. O muzica minutios gandita ce s-a armonizat perfect cu sunetul ploii care a cazut in rafale aproape pe tot parcursul concertului. Nimeni nu a plecat…

Nik Bärtsch lucreaza in paralel ca artist solo cu grupul acustic Mobile si cu grupul zen-funk Ronin. Ca artist solo, el interpreteaza compozitiile proprii la pian si percutie. Mobile canta muzica pur acustica, performata in ritualuri de pana la 36 de ore care includ si design de lumini si scenografie. Ronin, prin contrast, este mai flexibil si canta compozitii ritmice complexe, care contin elemente de jazz, funk si rock acustic. Din 1997, Mobile i-a inclus pe Kaspar Rast (tobe), Mats Eser (bas) si Don Li (clarinet, saxofon).

In anul 2001 Ronin a inceput cu Kaspar Rast (tobe) si Björn Meyer (bas), Andi Pupato (percutie), alaturadu-se formatiei in faza de finisare a primei lor inregistrari, Randori, in 2001. In 2006, Sha (clarinet, sax) s-a alaturat trupei pentru albumul Stoa, lansat de ECM Records. Proiectele anterioare au fost lansate la Ronin Rhythm Records, iar in 2006, Bärtsch a semnat un contract cu ECM, unde a lansat trei albume.
In 1999 si 2002 i se atribuie Premiul UBS Cultural Foundation. In 2002 ia Premiul Werkjahr (pentru cariera) in orasul Zürich. In 2004 ia Premiul pentru cultura in orasul Zollikon. In 2006 i se atribuie Priority jazz support de catre Pro Helvetia – Swiss Arts Council.