Vizitand la Cluj atelierul artistei ceramist Arina Ailincai, am discutat despre ce o inspira sa creeze si despre spatiul in care creeaza. Artista marturiseste ca "atelierul e acolo unde coci lucrarile, e coaja cumva. Daca corpul este casa sufletului nostru, atunci atelierul e inca o data casa corpului si a sufletului nostru." Arina Ailincai experimenteaza mereu cu material ceramic si foloseste tehnici mixte, imbinand grafica si pictura pe ceramica.
Arina Ailincai doreste sa ne arate interiorul oamenilor, emotiile, starile, sufletul lor. De aceea, interiorul unei lucrari este la fel de important ca exteriorul, si de aceea ea capitoneaza interiorul lucrarilor sale cu scris, ca un fel de palimpsest. Artista spune ca "exteriorul care este coaja noastra, il fac foarte realist pentru ca este o amprenta in sistemul acesta de bodycasting, print direct dupa suprafata. Si acest asa zis hiperrealism al suprafetei este balansat de interiorul care aparent e gol, dar care este nevazutul." Lucrarile sale sunt o metafora a omului, poti vedea in interiorul lucrarilor si simti ca acolo se intampla ceva.
Arina Ailincai spune ca o "inspira totul si niciodata nu stii ce anume la un moment dat te inspira. De fapt traim ca sa experimentam. Nu-i viata o experienta! Cumva e o scoala. Si din experimentele acestea nu stii niciodata ce iese. Ai surprize si ai solutii."
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras