În perioada 18-27 octombrie 2019, Bucureștiul va deveni Capitala filmelor de Cannes, a premierelor și premianților, a proiecțiilor valoroase și a omagierii marilor actori și cineaști.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux, iar Catena este susţinător tradiţional al evenimentului ajuns la cea de-a X-a ediție, aniversară.
Festivalul va avea loc anul acesta în București la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union şi Instituto Cervantes, precum și în diverse orașe din țară (Iaşi, Cluj, Timişoara: 18-20 octombrie/ Braşov: 23-27 octombrie/ Arad: 25-27 octombrie/ Suceava: 1-3 noiembrie).
Invitatul special al festivalului este regizorul francez Claude Lelouch. El va deschide oficial proiecțiile cu celebrul “Un homme et une femme” („Un bărbat şi o femeie”), unul dintre puținele filme care au câștigat deopotrivă premiile Palme d’Or și Oscar.
Astfel, pe 18 și 19 octombrie 2019, faimosul cineast francez va încânta cinefilii cu șarmul și cu inteligența sa creatoare. Organizatorii îi vor dedica o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate trei dintre filmele sale de lungmetraj.
Ca în fiecare an, Les Films de Cannes à Bucarest prezintă în premieră filmul care a câștigat Palme d’Or – „Parasite”, de Bong Joon-ho.
Vlad Ivanov, celebrat cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani
Les Films de Cannes à Bucarest dedică anul acesta o secțiune aniversară actorului român Vlad Ivanov. Retrospectiva Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenția publicului și a industriei de profil la nivel internațional și filme în care acesta interpretează roluri în diverse limbi străine. Amintim doar „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (regia Cristian Mungiu, 2007), film distins la Cannes, cu Premiul Palme d’Or şi cu o mulţime de alte mari premii (Vlad Ivanov – „Cel mai bun actor al anului”, desemnat de Asociația Criticilor de Film din Los Angeles), „Polițist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu și „Amintiri din epoca de aur” de Cristian Mungiu (2009) sau filmele „My Joy” (2010) și „In the fog” (2012) de Serghei Loznitsa.
În 2013, a fost distribuit în filmul american „Snowpiercer” regizat de Bong Joon-ho – câștigător al Palme d’Or. Vla Ivanov a interpretat personaje vorbind în limbile franceză („Hier” de Bálint Kenyeres), spaniolă („Crematorio”), italiană („Mar Nero” de Federico Bondi), rusă (Serghei Loznitsa) sau slovacă („The Disciple” de Ivan Ostrochovský). În 2016, actorul a reușit performanța de a fi prezent la Cannes cu trei filme din selecția oficială, „Bacalaureat” de Cristian Mungiu, „Toni Erdmann” de Maren Ade și „Câini” de Bogdan Mirică. În anul 2017, Vlad Ivanov a primit rolul principal masculin în filmul maghiar „Apusul”, al regizorului László Nemes (premiat cu Oscar în anul 2016 pentru „Son of Saul”). În România, Vlad Ivanov a fost și protagonistul unor filme precum „Un pas în urma serafimilor” (Daniel Sandu), „Principii de viață” (Constantin Popescu), colaborând totodată și cu regizori precum Radu Muntean („Un etaj mai jos”), Călin Peter Netzer („Poziția copilului”, film distins cu Ursul de Aur la Berlin, în 2013).
Marii maeștri ai Cannes-ului, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest
Şi în acest an, line-up-ul de la Cannes arată ca o veritabilă „bătălie” între titanii cinematografiei mondiale de categorie grea, ca o confruntare a forțelor creatoare de geniu care, timp de zece zile, se va juca la București. De fiecare dată, selecția reușește să îmbine cu măiestrie, tinere talente, cu monștri sacri, pelicule europene cu producţii noi și incitatante din Asia și cu mult-așteptate producții americane: „Family Romance, LLC”, regia Werner Herzog – Proiecție specială, Cannes 2019, „Le Jeune Ahmed”, regia Luc și Jean-Pierre Dardenne – Premiul pentru regie, Cannes 2019, „Roubaix, une lumière”, regia Arnaud Desplechin, „Sorry We Missed You”, regia Ken Loach, „The Traitor, regia Marco Bellochio, „Matthias et Maxime”, regia Xavier Dolan.
Cele mai discutate, provocatoare şi controversate filme ale ediţiei din 2019
Les Films de Cannes à Bucarest a pregătit o tulburătoare selecţie de proiecții, printre care câștigătorul premiului Un Certain Regard, “The Invisible Life of Eurídice Gusmão”, regia Karim Aïnouz, câștigătorul premiului pentru regie Un Certain Regard, “Beanpole”, regia Kantemir Balagov, dar și filmul care reinventează „noir”-ul în China, “The Wild Goose Lake”, în regia lui Diao Yinan. Îl vom regăsi aici și pe Ladj Ly, noul copil minune al filmului francez, care va vorbi despre cum e să porneşti o revoluţie cinematografică din suburbii. Anul acesta, la Cannes, filmul său de debut „Les Misérable” a fost primit cu ovaţii și a reușit performanța de a învinge proiecțiile marilor Tarantino, Almodóvar, Loach şi Dolan în competiția pentru Premiul Juriului. Astfel, peste noapte, Ly a devenit un star. Drepturile de difuzare pentru piaţa americană au fost achiziţionate imediat de Amazon pentru 1.5 milioane dolari, cea mai mare vânzare pentru un debutant la Cannes din istorie.
Prin tradiţie, CATENA susţine filmul românesc, dar şi fiecare ediţie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucureşti şi în ţară, precum American Independent Film Festival, Les Films de Cannes à Bucarest, Audience Award Film Festival, Nordic Film Festival.
TONICA Group şi Senso Arte sunt parteneri media ai ediţiei 2019 a festivalului.
Toate informaţiile şi programul complet al proiecțiilor pe: http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/