Sculptorul Ion Iancut incearca cu fiecare lucrare pe care o creeaza, sa ne conecteze cu istoria dar si cu religia. Chiar daca istoria se repeta, oamenii nu-si amintesc mereu de celebrele pilde sau legende. Avem acum ocazia sa ne reamintim si sa ne bucuram de sculpturile artistului Ion Iancut participand la deschiderea expozitiei sale de la Galeria Senso, care va avea loc marti 8 mai 2018, ora 18. Ca preambul la aceasta expozitie, artistul ne-a invitat sa-i descoperim atelierul.
Personajele create de sculptorul Ion Iancut "sunt in perpetua cautare, nu si-au gasit telul, implinirea, izbavirea, uneori nu si-au gasit nici macar calea (ipostaza cautării face aluzie chiar si la parabola orbilor), dupa cum nu au reusit sa dobandeasca, desi se straduiesc necontenit, iertarea, pacea, dragostea sau lumina" spune criticul de arta Doina Pauleanu.
Gesturile lor nu sunt patetice, ci eliptice si contin in generalitatea si caracterul lor exemplar, capacitatea de a se transpune in contemporaneitate (sau doar de a face aluzie la) pilde, alegorii, legende sau mituri.
Povara pe care o poarta umanitatea nu se manifesta prin teama, imaginatie tenebroasa sau strigat; sculptorul nu o infatiseaza printr-un plus de expresivitate, prin incarcatura emotionala sau detalii evocatoare, ci o codifica, iar cheile de lectura si intelegere se bazeaza pe Sf. Scriptura si pe cultura. Astfel descifreaza criticul de arta Doina Pauleanu, personajele stilizate de sculptorul Ion Iancut.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras