EXPOZITIE de PICTURA in foyerul Salii SAVOY a Teatrului Tanase
“Sunt un calator in timp si menirea mea in aceasta viata este sa OPRESC TIMPUL intr-o imagine” – Zoltan Lörencz.
Marti, 23 ianuarie 2018, orele 18,30 in foyerul Salii Savoy a Teatrului de Revista “Constantin Tanase” (Calea Victoriei nr. 33) va avea loc VERNISAJUL expozitiei de pictura “Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri” a artistului ZOLTAN LÖRENCZ.
Evenimentul este organizat de Fundatia DIGNITAS, in parteneriat cu Teatrul de Revista “Constantin Tanase” si Primaria Municipiului Bucuresti, fiind integrabil in programul Centenarul Marii Uniri de la 1918 si Romania la Presedentia Consiliului Uniunii Europene (2018 – 2019). Aceasta expozitie este una itineranta si ca va fi vernisata in luna martie si la Paris.
Expozitia va ramane deschisa in perioada 23 ianuarie 2018 – 28 februarie 2018.
Vor fi prezente personalitati din lumea cultural-artistica, a teatrului si filmului, a artelor vizuale si a fotografiei, critici literari si de arta, istorici, arhitecti.
Va invitam asadar sa regasiti si sa savurati atmosfera Bucurestilor de altadata cu:
– orchestra Teatrului de Revista “Constantin Tanase”, dirijor Dan Dimitriu
– ALL'S CHOIR: fragment din spectacolul “La Paris, Monser!” (cu: soprana Madalina Constantin, baritonul Adrian Strezea, actorii Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Alin Horia Manzat; la pian, Gabi Stanescu)
– actrita Veronica Gheorghe: “De la Minulescu la Cartarescu” (recital de poezie inspirata de Bucurestii de altadata si… de-acum)
INVITATI:
• Alexandru Arsinel, Director Teatrul de Revista “Constantin Tanase”
• Vasile Muraru, Director Artistic Teatrul de Revista “Constantin Tanase”
• Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Director Muzeul National de Istorie a Romaniei
• Luiza Marina Cristea, Coordonator Comunicare Fundatia DIGNITAS
• Ligia Necula, realizator Radio Romania Cultural, vicepresedinte Asociatia Smartart
• Marius Tita, critic de arta
“Zoltan Lörencz este un veritabil bon viveur, fin de siècle, debut du siècle, dar cu 100 de ani mai tarziu, atunci, adica acum, cand stim si , mai ales vedem tot…" – Marius Tita, critic de arta
De remarcat faptul ca, una dintre picturile lui Zoltan Lörencz, care va fi prezentata in expozitie este dedicata Salii SAVOY a Teatrului de Revista “Constantin Tanase” de pe Calea Victoriei, un reper in viata culturala a Bucurestilor. Pictura va fi oferita teatrului.
“De ce Teatrul de Revista Constantin Tanase? Pentru ca Revista romaneasca este o inovatie, un gen unic in lume, cu montari de fast imbinate cu satira sociala. Este o parte a unei epoci, a vremii in care Bucurestiul era considerat Micul Paris, legata de numele si activitatea lui Constantin Tanase si a Companiei Carabus" – a spus Luiza Marina Cristea, coordonator marketing si comunicare Fundatia DIGNITAS. “In plus, si Teatrul de Revista va aniversa anul viitor 100 de ani, pentru ca s-a nascut pe data de 23 mai 1919. Teatrul de Revista Constantin Tanase, continuatorul de drept si de fapt al traditiei Revistei romanesti, s-a impus ca o institutie artistica de prestigiu ce se bucura si acum de pretuirea unui public numeros. Acest eveniment este si un preambul la celebrarea a 100 de ani de istorie a celebrei instutii de cultura de pe Calea Victoriei”.
Proiectul “Bucurestiul de azi, Micul Paris de ieri” consta intr-un fel de inregistrare si redare a unor instantanee din Bucurestii de azi, avand ca teme si subiecte principale cladiri si locuri care readuc in memorie Bucurestii primei jumatati de secol XX. Cu o generatie de intelectuali patrioti, scoliti in universitatile europene, care transformasera Romania, dar si Capitala. intr-un oras cu alura cosmopolita, francofila, usor eclectica cu accente de modernism care il situau la nivelul marilor metropole europene. Calea Victoriei era deja un simbol al modernitatii, atunci cand Paul Louis Albert Albert Galleron desavarsea splendida cladire a Bancii Nationale a Romaniei si Ateneul Roman. Un alt mare arhitect francez, Paul Gottereau, proiecta magnificul Palat al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), aflat vis-a-vis de Muzeul National de Istorie al Romaniei, dar si Biblioteca Centrala Universitara, sub numele de Fundatia “Carol I”, chiar langa Ateneu si peste drum de Palatul Regal.
Zoltan Lörencz este unul dintre artistii plastici promovati de Fundatia Dignitas in programul sau permanent de sustinere a artei contemporane romanesti. Aceasta i-a organizat in 2017 a artistului roman, expozitia de pictura "Lucid Dreams" la Art Gallery (Muzeul de Arta) din Balcic, Bulgaria.
Atunci, Zoltan Lörencz a povestit ”secvente din copilaria si adolescenta sa, din care reiese sentimentul ca arta plastica este viata care i-a fost menita. Studiile si experientele sale in pictura, scenografie, design, regie film si TV si fotografie ii descriu personalitatea dornica de experimentare in zona vizualului – creuzetul din care s-a nascut si proiectul acestei expozitii”.
Zoltan Lörencz a studiat pictura la Scoala Populara de Arte si Meserii, Slatina, scenografie si design la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si Regie Film & TV la Universitatea Hyperion din Bucuresti. Lucrarile sale se gasesc in colectii private din Spania, Italia, Marea Britanie, Romania. "Este celebru ca fotograf, dar sfanta si creatoarea nemultumire de sine il aduce in fata sevaletului, ca o aducere aminte a destinului din vremurile copilariei, dar mai ales, pentru a-si modela el insusi imaginile pe care le tot cauta in lumea larga… In cadrele sale el spune pilde si face observatii fine, iese pe scena si joaca roluri suprarealiste, aducandu-si alaturi si personajele vazute doar in visele sale cu ochii deschisi… Zoltan Lörencz este un veritabil bon viveur, fin de siècle, debut du siècle, dar cu 100 de ani mai tarziu, atunci, adica acum, cand stim si , mai ales vedem tot…" – spunea criticul de arta Marius Tita.
Fundatia DIGNITAS, organizatie non-profit infiintata in anul 2012, sustine si initiaza proiecte in domeniile artei si culturii, cercetarii stiintifice, educatiei si actiuni filantropice destinate grupurilor vulnerabile si oamenilor cu inalt potential creativ. Unul dintre proiectele sale – "Arta pe simeze si in viata de zi cu zi" – ilustreaza orientarea galeriei Fundatiei Dignitas, care promoveaza arta contemporana romaneasca, dar si modalitatile inovative de recuperare si valorificare a artei traditionale. Spatiu destinat promovarii artistilor romani de pretutindeni, galeria a gazduit si expozitii de design vestimentar, costum traditional romanesc interpretat in cheie moderna, dar si expozitii de costume si obiecte de arta traditionala veche din colectii particulare.
PARTENERI: Fundatia DIGNITAS, PRIMARIA MUNCIIPIULUI BUCURESTI, TEATRUL de REVISTA “Constantin Tanase” Bucuresti, Asociatia SMARTART, ALL’S CHOIR
Senso Arte este Partener Media al TEATRULUI de REVISTA “Constantin Tanase” Bucuresti.