La 81 de ani de la premiera franceza, la 59 de ani de la premiera romaneasca si la 136 de ani de la nasterea lui George Enescu, opera ”Oedipe”, lucrare de referinta a compozitorului, a deschis Festivalul International ”George Enescu” 2017 la Sala Mare a Palatului cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski – directorul artistic al Festivalului.
Spectacolul a avut proiectii multimedia live pe un ecran gigant cu suprafata totala de 60 metri patrati. A fost un eveniment simbol al editiei 2017 a Festivalului Enescu, ”unde muzica clasica a facut pact cu tehnologia pentru a inova in actul artistic”, Oedipe de George Enescu a deschis Festivalul pe 2 septembrie, in versiune concertanta cu proiectii multimedia live, in interpretarea London Philharmonic, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. Prezentarea ”Oedipe” de George Enescu intr-o forma inovatoare, se inscrie in linia Festivalului International George Enescu de a aduce publicului interpretari ale unor lucrari enesciene esentiale la un nivel artistic ridicat, si integrand ultimele tendinte la nivel mondial.
Directia multimedia a fost asigurata de regizoarea Carmen Lidia Vidu, iar pregatirea muzicala de Tiberiu Soare.
“Ideea de a face un spectacol multimedia i-a apartinut lui Vladimir Jurowski” – declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu. ”A fost o munca foarte dificila, de mai bine de jumatate de an, zi de zi. M-am gandit in primul rand la public, si am inchis ochii si mi-am imaginat cum ei asculta muzica si ce ar putea vedea in fata privirii astfel incat sa nu deranjez muzica, si nici solistii, si totusi subtil, subliminal sa construiesc un univers. Si-atunci, pe o foaie contemporana foarte grafica, am plonjat in elemente care sa tina de praf de stele, profetii, statui sparte, franturi de temple, elemente care vin dintr-o vreme antica, dar care reformulate intr-o cheie poetica pot sa creeze un univers puternic pentru privitor”.
Pentru proiectiile multimedia care au insotit aceasta versiune ”Oedipe”, la Sala Palatului a fost montat un ecran gigant cu suprafata totala de 60 metri patrati – amplasat pe fundalul scenei. ”Au fost facute modificari speciale in incinta acustica, iar ecranul a fost montat in baza unui proiect special conceput” – au spus orgamizatorii. ”Ecranul cantareste doua tone si are o rezolutie de sase pixeli. Montarea ecranului a durat doua zile”.
In timpul concertului, rezolutia a fost reglata in timp real pentru a fi in concordanta cu lumina de pe scena si din sala la nivel de intensitate si s-au folosit mai multe efecte sonore. Un instrument special, armoniu, din anul 1750, a fost adus de la Londra.
Din distributie au facut parte nume sonore ale muzicii clasice internationale. In rolul lui Oedipe este baritonul de origine franceza Paul Gay, distins cu un Premiu Grammy in anul 2016. Sir Willard White (bas) si Christopher Purves (bariton), Dame Felicity Palmer (mezzosoprana) au interpetat rolurile lui Tiresias, Creon, respectiv Meropé. Trei nume romanesti de prima mana la nivel international, mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Gaberiela Istoc si tenorul Marius Vlad Budoiu li s-au alaturat interpretand rolurile Iocasta, Antigona si Laios. Alaturi de London Philharmonic Orchestra, pe scena Festivalului, in aceasta interpretare s-a aflat Corul Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta lui Ion Iosif Pruner, precum si Corul de Copii Radio, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu.
Dupa ce a deschis Festivalul Enescu 2017, ”Oedipe” de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski va ajunge la Londra, unde va fi prezentat in cunoscuta sala de concert de la Southbank Centre in renumita “Royal Festival Hall”.
Editia 2017 a Festivalului International George Enescu se afla sub un nou directorat artistic de prima marca la nivel international – Zubin Mehta, Presedinte de Onoare si Vladimir Jurowski, Director Artistic si are loc intre 2 si 24 septembrie, la Bucuresti si in alte sapte orase din tara, provoacand publicul la a experimenta noi moduri de exprimare artistica si la a redescoperi muzica clasica intr-o noua lumina. Trei opere in concert cu proiectii multimedia live, cel mai mare numar de lucrari de George Enescu interpretate in Festival – 37, promovarea muzicii contemporane la un nivel international ce permite dialogul intercultural intre artisti romani si straini de anvergura, racordarea muzicii clasice la matematica – acestea sunt principalele inovatii pe care le aduce editia 2017 a Festivalului Enescu.
CATENA sustine Festivalul International ”George Enescu” 2017.
Foto: Alex Damian, Andrei Gindac, Catalina Filip