Calator in Siria Antica – roman de Mircea Deac

Pe 6 februarie 2016, la ora 12.00 va avea loc la Galeria Senso evenimentul de lansare a cartii Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de calatorii in Siria Antica (Ed. Maiko, 2016), scrisa de regretatul Mircea Deac, reputat critic de arta de la a carui trecere in nefiinta se implineste un an.
Alaturi de colegi de breasla, personalitati ale vietii cultural-artistice, artisti plastici, critici de arta, istorici, scriitori, membri ai Corpului Diplomatic, prieteni si apropiati ai lui Mircea Deac, vor fi prezenti si membrii familiei – Livia Deac, profesoara de literatura si civilizatie engleza, arh. Radu Deaca, Dr. Mircea Valeriu Deaca, artist plastic, profesor de teoria si analiza filmului la CESI – Scoala Doctorala in Stiintele Imaginii, Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti. Ii vor evoca personalitatea editorul cartii, Dr. Mihaela Varga (istoric de arta, editor la editura Maiko), Adrian Mihalache (eseist, cronicar teatral, redactor La Lettre Internationale), Prof.Univ.Dr. Ion Bogdan Lefter (Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti, autor a numeroase volume de poeze si de proza, studii critice, majoritatea urmarind fenomenul literar postmodern), Ana Maria Negoita (istoric de arta, specialist in cultura islamica), Ioana Ciocan (curator independent, Director Art Safari), Dr. Marius Tita, critic de arta s.a.
Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta.

Constata, la intoarcerea din Siria, cat de oarbe fusesera prelegerile lui la universitate despre arta Orientului!…

Intr-o zi a anului 1986, lui Mircea i s-a facut o propunere minunata, irezistibila incredibila pentru acele vremuri… Aceea de a face o calatorie in Siria! – isi aminteste Livia Deac, sotia autorului. Atunci a inceput o aventura foarte ciudata pentru ca el, o persoana foarte retinuta, de un calm desavarsit, un om foarte controlat s-a intors marcat. Nici acum nu pot defini starea pe care o avea, dar am simtit si am stiut ca ceva in acea calatorie l-a uimit, l-a pus pe ganduri si l-a facut sa cerceteze mai mult si mai departe. Fara sa spuna cuiva. Acea stare s-a evaporat in timp, dar a scris… Asa cum romanul lasa niste semne de intrebare, asa se intampla si in viata: ii lasi celuilalt libertatea de a-si trai propriile ganduri, de a-si imagina asa cum crede el. Daca ai invada mereu spatiul cuiva, mai ales al celor apropiati, ar fi groaznic. Trebuie sa preiei ceea ce ti se ofera, iar mie Mircea mi-a oferit prin starea lui o senzatie, nu o certitudine. Asa s-a intamplat si in acest roman foarte interesant: Mircea si-a exprimat o parte din trairi, cu multe intrebari. Cartea este o poveste, un document si un jurnal de calatorie cu date concrete care te poarta catre povestile, istoria, filosofia, artele, arhitectura si toata bogatia cuprinsa in acele locuri atat de frumoase si de speciale. Si mai exista acel ceva care nu l-a marcat doar pe Mircea, ci pe toti aceia care au avut sensibilitatea de a percepe Desertul. Am regasit-o la John Fowles, romancierul englez sau la Eric Emmanuel Schmitt… Pentru ca desertul iti transmite ceva greu de… transmis mai departe. (…) “Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de calatorii in Siria Antica” reprezinta tot misterul ce cuprinde si cea mai mare fericire a umanitatii – dragostea. E un roman de dragoste? Intr-un fel, da! Dar este si unul de calatorie, de documentare… E ca o stare de dragoste, de pasiune, care dispare in necunoscut, iar daca vrem mai mult, cautam…
Editura Maiko, la care Mircea Deac a lansat in 2014 cartea Tartar, ultimul zeu a publicat post-mortem acest volum. Zenobia, Regina Palmyrei: Roman de calatorii in Siria Antica este unul dintre cele doua romane ramase nepublicate din timpul vietii (celalalt se intituleaza Concursul) si il are ca erou principal pe profesorul de Istoria Artei, Traian Manea care este de fapt, autorul. Mircea Deac a avut ocazia sa admire vestigiile istorice si comorile Siriei in anii ’80. Ilustratiile cartii sunt realizate de arh. Radu Deaca, fiul autorului.
Romanul capata o alta greutate din perspectiva recentului razboi civil din Siria. Multe monumente, mai toate aflate pe lista patrimoniul mondial UNESCO, sunt descrise si analizate de Mircea Deac cu interesul istoricului de arta, dar si cu <> filozofica a supravietuirii lor peste secole si milenii intr-un teritoriu care a trecut dintr-o stapanire in alta, fiecare dintre ele ostila celei precedente. Iata ca acestei supravietuiri i s-a pus capat in ultimii ani de catre un alt razboi – razboiul fiind evenimentul social-uman fata de care omul Mircea Deac avea cea mai explicit exprimata oroare (…). Palmyra, poate cel mai puternic simbol pentru o “istorie a gloriei si dezastrului” este si acum, dupa disparitia lui Mircea Deac un loc “umbrit de sangele revarsat in nisip de ambitii desarte”. 
 
Romanul dedicat Zenobiei – misterioasa figura feminina cu o fermecatoare corespondenta in contemporaneitate – impleteste episoade realiste care surprind o Sirie a anilor ’80, cu episoade suprarealiste, inspirate parca din fascinatia pe care o exercita desertul asupra omului, ca “o ciudata chemare, un fel de ameteala, asa cum te afli la un pas de golul prapastiei, care te cheama in adancuri fara sa vrei. Tot peisajul era neobisnuit. Sarac, galben, pustiu, incins de soare, tacut. O salbaticie prin lipsa de salbaticie, fiindca avea totusi ceva maret, misterios, urias, in acelasi timp de o indiferenta principiala” – Dr. Mihaela Varga, editor Editura Maiko.
Lansarea acestei carti este prima manifestare a anului 2016 din seria evenimentelor cultural-artistice gazduite de Galeria Senso. Pana pe 25 februarie 2016 iubitorii de arta pot admira aici o expozitie colectiva de Arta Decorativa culucrarile artistilor Arina Ailincai, Dan Bancila, Anca Boeriu, Cristina Bolborea, Manuela Botis, Sanda Bucur, Lucian Butucariu, Danielei Fainis, Costel Iacob, Nicolae Moldovan, Cela Neamtu, Anielei Ovadiuc, Dionisie Popa, Dumitru Traian Tili si Mihai Topescu.
Realizator: Oana Georgescu