Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin inaugureaza seria Concertelor de la miezul noptii din Festivalul International “George Enescu”

Duminica, 30 august, de la 22:30, pe scena mare a Ateneului Roman, Corul National de Camera Madrigal - Marin Constantin va deschide seria Concertelor de la miezul noptii din cadrul celei de-a XXII-a editii a Festivalului International George Enescu. Celebrul ansamblu este prezent pe scena celui mai mare festival romanesc de muzica clasica inca de la editia din 1967.

Ansamblul coral sustine un program de muzica sacra si profana, intitulat «Ars Nova si Renastere» de la baladele lui Guillaume Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, din program facand parte si ansamblul transilvan Codex.

Revenim de fiecare data cu bucurie pe scena Ateneului Roman, mai ales intr-un context atat de special, cum este Festivalul International <>. Participarea la cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania ne onoreaza., a declarat Anna Ungureanu, dirijorul Corului National de Camera Madrigal – Marin Constantin.

Infiintat in anul 1963, de catre reputatul dirijor Marin Constantin, Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin a sustinut peste 4100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America si Asia. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, creatia bizantina si muzica contemporana romaneasca si universala.

Ansamblul Codex a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta profesori si studenti ai Facultatii de Muzica a Universitatii Transilvania din Brasov. Avand ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XVI–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice de epoca, ansamblul cerceteaza muzica culta din Transilvania si din Europa de Est, precum si sursele europene care au tangenta cu aceasta. Membrii formatiei s-au specializat in cadrul cursurilor de maiestrie interpretativa baroca din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Program complet:

Francesco Landini – Ecco la Primavera, acompaniat de Ansamblul Codex
Guillaume de Machaut – De tout suis si confortee
Pierre Bonnet – Francion vint l’autre jour
Claude de Sermisy – Languir me fais
Francis Pilkington – Rest, sweet nymphs
William Byrd – Missa a quarto voci-Sanctus
Thomas Tallis – O sacrum convivium
Thomas Morley – Now is the month of Maying
Heinrich Isaac – Innsbruck, ich muss dich lassen
Hans Leo Hassler – Cantate Domino
Cristobal de Morales – Pie Jesu

Ansamblul Codex – Dansuri valahe din Europa de Est, melodii din Manuscrisul din Oponice, Codex Caioni si Codex Vietoris;

Tomas Luis de Victoria – O Magnum Mysterium
Jacques Arcadelt – Il bianco e dolce cigno
Roland de Lassus – Bon jour mon Coeur
Giovanni Pierluigi de Palestrina – I vaghi fiori
Giovanni Pierluigi de Palestrina – Missa Brevis – Gloria
Luca Marenzio – Scaldava il sol
Gesualdo da Venosa – Io tacero

Ansamblul Codex – Muzica veche din Transilvania, melodii din Codex Caioni, Cantionale Catholicum si Cantus Catholici

Claudio Monteverdi – Quel augellin che canta