D espre conferinta
I se adreseaza de multe ori intrebarea: cine mai are nevoie azi de literatura? Iata raspunsul meu: toti avem nevoie de literatura, dar nu stim ca avem nevoie.Cu sute de ani in urma, marinarii care calatoreau pe mari si oceane vreme indelungata se imbolnaveau de o boala misterioasa: le apareau pete pe fata si pe picioare, le sangerau gingiile, deveneau hidosi. Nimeni nu cunostea cauza. Dupa mult timp avea sa se afle ca boala – numita scorbut – era provocata de absenta vitaminei C din alimentatia marinarilor (care, prin forta imprejurarilor, mancau pesmeti, pastrama, dar nu si fructe si legume proaspete).
Intr-o situatie asemanatoare ne aflam noi. Ne facem tot mai urati si nu intelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumosi. Lectura nu schimba, bineinteles, plastica fetei. Design-ul fizionomiei ramane mereu acelasi pe care il avem din nastere. Dar chipul unui om cultivat iradiaza noblete, se inconjoara de un fel de aureola usor de recunoscut.” Alex. Stefanescu
Despre Alex. Stefanescu
Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Redactor (incepand din 1990) si redactor – sef (in perioada 1995–2010) al revistei Romania literara.
Autor a mii de articole si a 24 de carti, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000, aparuta in 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 si Barbat adormit in fotoliu, 2010 s-au epuizat din librarii si au fost reeditate la cererea publicului.
Emisiunea Un metru cub de cultura difuzata de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune, realizata pentru TVR Cultural, Istoria literaturii romane contemporane povestita de Alex. Stefanescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
In 2009 a publicat o carte despre doua sute cincizeci de carti proaste, Cum te poti rata ca scriitor. Tot in 2009 a inceput sa realizeze si o emisiune TV pe aceasta tema, Tichia de margaritar. A urmat, intre 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrata cartilor de valoare aparute dupa 1989.
Cele mai recente volume ale lui Alex. Stefanescu sunt Texte care n-au folosit la nimic, Un scriitor, doi scriitori si Mesaj catre tineri. Redescoperiti literatura!, toate aparute in 2014.
La finalul conferintei, scriitorul va acorda autografe pe cea mai recenta carte a sa, “Mesaj catre tineri. Redescoperiti literatura!”,Bucuresti, Ed. Curtea Veche, 2014 (editia a II-a – 2015). Pretul unui volum – 20 lei.