"Ce se intampla cu o institutie nationala in care artistii nu se regasesc?" Maria-Magdalena Crisan, critic de arta
Mircea Barzuca
Unul dintre cei mai cunoscuti colectionari de arta bucuresteni, Mircea Barzuca este apreciat, in primul rand, pentru efortul pe care-l face, de peste un deceniu, pentru pastrarea memoriei marii artiste plastice Margareta Sterian. Legatar al mostenirii artistice a celebrei si longevivei pictorite afirmate in perioada interbelica, Mircea Barzuca s-a ocupat neobosit de editarea de albume cu lucrarile acesteia si de organizarea, periodic, a unor expozitii care sa mentina in atentia publicului iubitor de arta una dintre cele mai originale opere din plastica romaneasca.
Este un gest de recunostinta pentru cea care i-a indrumat, cu multa vreme in urma, primii pasi in fascinantul domeniu al artelor plastice.
Paula Ribariu
Exista artisti vizuali care isi exerseaza cu inteligenta si generozitate vocatia, construind cu datele propriei opere, lucruri ce performeaza in timp si devin memorabile.
Numele Paulei Ribariu este asociat intotdeauna cu pictura de buna calitate, cu investigatiile intr-o zona profunda a spiritului uman, ce nu tine cont de mode si atractii trecatoare. Altfel spus, tot ceea ce face Paula Ribariu este atitudine, o reactie grava in fata impactului direct cu viata.
Astfel, ea nu poate ramane doar artistul inchis in atelierul sau, preocupat de propria creatie, ci demonstreaza de mai multi ani o atitudine civica, priveste fenomenul artistic in ansamblul evolutiei sale, fara a trece cu indiferenta, ca marea majoritate dintre noi, pe langa aberatiile institutionale, degradarea vietii culturale si a institutiilor menite sa se ingrijeasca de ea.
Privita de foarte multi in mod ciudat si curios, incercand sa nu tina cont de aceasta atitudine inconfortabila pe care o provoaca, ea are puterea de a reactiona la lucruri care practic nu au nici o sansa de a fi schimbate. Paula Ribariu a avut si are tenacitatea sa reziste si sa creada in aceasta modalitate de protest.