Mai intai te nasti – FNT 2011

Cu Mai intai te nasti / First You're Born, autoarea piesei, Line Knutzon, a castigat in 1999 Premiul Reumert, cel mai prestigios premiu teatral din Danemarca. Din 9 iunie 2011, comedia danezei poate fi vazuta in premiera si in Romania (in regia lui Radu Afrim, scenografia Cristina Milea) la Teatrul Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe.

Mai intai te nasti este oglinda performantei obtinute in ciuda tuturor piedicilor. Sapte actori au repetat pe unde au putut, in foaier sau prin diverse birouri, dat fiind faptul ca nu au o scena a lor. Scenografa Cristina Milea a facut aproape din nimic decorul, cu usi de la case darapanate si cu plante culese de pe dealuri, iar regizorul a avut la dispozitie un buget minor pentru a crea de la zero o lume intreaga. Mai intai te nasti e un spectacol produs cu doar 3.000 de lei de un teatru lipsit de un sediu propriu si care este, de 25 de ani, oaspete intr-o cladire in care imparte scena cu Teatrul Tamási Áron din Sfantu Gheorghe.

Intr-un moment in care resursele de rabdare ale actorilor sunt aproape epuizate, iar „centrul” le marginalizeaza dorinta de normalitate, Radu Afrim monteaza o drama a inadaptatilor si a sufletelor-insula. Actorii de la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe ridica o baricada culturala prin acest spectacol, spectacol a carui calitate este confirmata si de selectia in cadrul Festivalul National de Teatru.