”Fetita cu chibrituri” – cea mai noua premiera a Operei Comice pentru Copii

In premiera nationala, luna iunie a adus un nou titlu in repertoriul Operei Comice pentru Copii: baletul “Fetita cu Chibrituri” dupa Hans Christian Andersen si care poarta semnatura Corinei Dumitrescu, in calitate de regizor si coregraf. Scenografia apartine Bogdanei Pascal (tot ea semneaza si textele), iar din echipa de realizatori fac parte Antonel Oprescu (coloana sonora), Robert Voiculescu (proiectii video) si Catalin Caracas (maestru de balet).

Premiera oficiala a avut loc vineri, 12 iunie 2015. Spectacolele au continuat si in aceasta saptamana (luni, marti si miercuri s-a jucat cu casa inchisa), iar ultima reprezentatie a actualei stagiuni va avea loc sambata 20 iunie, ora 11.00 la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulesti, nr. 16).

Totodata, duminica, 21 iunie, orele 17.00 este programat spectacolul „S-au furat… povestile”, o productie SmartArt Association in colaborare cu Opera Comica pentru Copii. Astfel veti putea incheia week-end-ul si puteti incepe cu adevarat vacanta cu un periplu prin lumea fantastica a povestilor furate de pirati. „S-au furat… povestile” este un spectacol cu ALL’S CHOIR and BALLET COMPANY (solisti: Anfisa Fugaru, Madalina Constantin, Valentin Racoveanu), regia fiind semnata de Alin Horia Manzat, iar coregrafia de Beatrice Serbanescu.

„Cea mai recenta premiera a Operei Comice pentru Copii constituie o adevarata provocare, atat pentru echipa de realizatori, cat si pentru public” – a spus Felicia Filip, directorul institutiei. „Cu totii stim induiosatoarea opoveste a protagonistei, tocmai de aceea ne bucuram sa descoperim amprenta pe care regizorul si coregraful baletului, Corina Dumitrescu a lasat-o asupra povestii, preschimband destinul tragic la Fetitei cu chibrituri intr-unul care indeamna la visare si optimism. (…) Basmele constituie primul contact al celor mici cu lumea inconuratoare, iar Andersen ne-a daruit o adevarata comoara de invataminte prin scrierile sale. Lectia pe care o primim de la Fetita cu chibrituri este aceea ca bucuria poate salasui in cele mai umile locuri si e in puterea noastra sa o intretinem chiar si atunci cand se manifesta sub forma unei flacari plapande…”

Biletele se pot achizitiona prin reteaua bilete.ro – cu 48 de ore inainte de spectacol – si de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulesti nr. 16) – cu o ora inaintea inceperii spectacolului – in limita locurilor disponibile.

Binecunoscuta prim-balerina Corina Dumitrescu revine la Opera Comica pentru Copii dupa ce a semnat un alt balet de succes, “Alba ca Zapada”. De data aceasta, ea a reinterpretat basmul lui Hans Christian Andersen, inventand personaje diverse si prezentand actiunea in pasi de dans. Astfel, povestea trista a fetitei obligata de stea pe strada in plina iarna, pentru a vinde cateva chibrituri, este… uitata aducandu-i pe scena noi si noi prieteni, personaje fantastice si gaze simpatice. „Provocarea lansata cu acest titlu nu a fost crearea de pasi, ci transfromarea povestii intr-un spectacol care sa nu ne copleseasca prin tragismul lui” – marturisea Corina Dumitrescu. „Am pastrat anumite detalii, asa cum au fost scrise, dar am ales sa transform si sa introduc altele, pentru a imbogati spectacolul si a face mesajul usor de inteles pentru cei mici. (…) am schimbat destinul Fetitei cu chibrituri care va gasi, ca si publicul, flacara care-i va tine aprinse visele”.

In final, flacara chibritului aprinde metaforic visele fetitei care se implinesc. Textul Bogdanei Pascal despre tristetea copilei si despre acea flacara care incalzeste si lumineaza sufletul tuturor, citit de Marian Marinescu puncteaza, ca o cortina, inceputul si sfarsitul povestii.

Din distributie fac parte: Theodora Munteanu/Alexandra Corneanu (Fetita), Andreea Soare (Bunica, Spiritul Soarelui), Oana Valceanu (Maturatoarea, Libelula), Daniel Manea (Omul de afaceri), Octavian Iuga (Baiatul cu ziare), Andrei Dogaru (Lustragiul, Buburuza), Cristina Babalac (Mama, Furnica), Mihai Pricope (Tatal), Andrei Ardeleanu (Copilul), Sabina Chirila, Claudia Iagar, Dragos Andruta (Spiridusii Soarelui), Alis Gheorghe (Fluturele Cap de mort), Stefan Tanase (Gasca), Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii.

Pana la sfarsitul anului, Opera Comica pentru Copii (director Felicia Filip) pregateste o noua productie: spectacolul de opera “Münchhausen” de Dan Dediu, a carui premiera va avea loc in cadrul Festivalului International “George Enescu”.
Remarcabil este faptul ca numai in acest an, Opera Comica pentru Copii a inregistrat succese de casa extraordinare cu premierele spectacolelor “Hänsel si Gretel”, adaptare dupa E. Humperdinck (regia Cristian Mihailescu), musicalul ”Peter Pan” de Laurentiu Profeta, pe text de Eugen Rotaru (regia Antoaneta Cojocaru), si “Flautul Fermecat” de W.A. Mozart (regia Cristian Mihailescu) sau cu reluarea musicalului “Coana Chirita” cu Stela Popescu in rolul principal. De pilda, biletele la musical-ul ”Peter Pan” s-au epuizat inaintea premierei, iar la cele 17 spectacole programate, gradul de ocupare a fost de 100% (6719 bilete vandute si 7208 spectatori in sala!).
La inceputul lunii aprilie a fost initiat si organizat Festivalul “Hänsel si Gretel”, un real succes de casa, festival ce a reunit peste 20 de spectacole sustinute de gazde, de Opera Romana din Craiova, Teatrul de Stat din Constanta, Teatrul “Ion Creanga”, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, Scoala de Balet Educa si Smart Art Association din Bucuresti. In iunie au fost sarbatoriti copii la Picnicul Copiilor din cadrul Festivalului Opera Copiilor organizat in Parcul Herastrau cu ocazia Zilei internationale a Copilului.

PROGRAMUL reprezentatiilor la OPERA COMICA PENTRU COPII
(Calea Giulesti nr. 16)
„FETITA CU CHIBRITURI”
Sambata, 20 iunie, ora 11.00
Sala Mare
„S-AU FURAT POVESTILE”
Duminica, 21 iunie, ora 17.00
Sala Mare