Doua dintre cele mai aclamate violoniste de origine romana in plan international, Sarah si Deborah Nemtanu, si cunoscutul compozitor Dan Dediu povestesc la Duminicile Muzicale ale Festivalului Enescu despre talent si valoare

Violonistele Sarah si Deborah Nemtanu (via Skype), lidere de orchestra internationala – vioara intai in Orchestra Nationala a Frantei, respectiv vioara intai in Orchestra de Camera din Paris – si unul dintre cei mai importanti compozitori contemporani, Dan Dediu, dezbat despre talent si valoare duminica, 19 iulie, de la ora 11.00, la Libraria Humanitas Cismigiu in cadrul Duminicii Muzicale a Festivalului Enescu.

Festivalul International George Enescu va invita sa descoperiti cei mai promitatori artisti romani ai momentului la nivel international, precum si artisti romani consacrati.
Care sunt muzicienii romani cu care ne mandrim? Ce aduc ei Romaniei?
Aflam de la violonistele Sarah Nemtanu si Deborah Nemtanu in doua interviuri inedite, via Skype, in care cele doua vorbesc despre legatura cu Romania si despre muzica lui George Enescu, si de la compozitorul Dan Dediu. Moderatorul dezbaterii va fi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu, iar chitaristul Dragos Ilie, bursier in cadrul programului Tinere Talente 2015 al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei va sustine un microrecital.
Sarah Nemtanu este, din anul 2002, vioara intai in cadrul uneia dintre cele mai importante orchestre din lume, Orchestra Nationala a Frantei. Inregistrarea superbului Concertul pentru vioara in Re major, Op. 35 de Ceaikovski avand-o ca solista pe Sarah Nemtanu a fost folosita de Radu Mihaileanu pentru cunoscutul film “Concertul” (2009).
Deborah Nemtanu, ocupa din 2005 postul de vioara intai la Orchestra de Camera din Paris si a avut sansa sa se perfectioneze si sa cante alaturi de mari violonisti precum Itzhak Perlman, in anul 2007 fiind selectionata in Programul Perlman din Statele Unite. A interpretat inclusiv alaturi de Gautier si Renaud Capuçon. Cele doua violoniste vor sustine un concert extraordinar in premiera in Festivalul Enescu, alaturi de Orchestra de Camera din Paris, pe scena Ateneului Roman, in seara de 11 septembrie.
Dan Dediu este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori romani contemporani. Detine numeroase premii nationale si internationale de compozitie si de interpretare, printre acestea, premii obtinute la Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, precum si 9 premii ale UCMR, Premiul Academiei Romane si Premiul Enescu. Lucrarile sale sunt publicate de Editura Muzicala si Peermusic (Hamburg-New York). Compozitiile sale sunt inregistrate in Romania (Societatea Romana de Radiodifuziune, Editura Muzicala), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra). In prezent, Dan Dediu ocupa functia de rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Editia 2015 a Festivalului International George Enescu aduce la Bucuresti peste 2.500 de artisti straini si romani de top. Pe 30 august, Festivalul se deschide cu concertul Orchestrei Romane de Tineret, formata din cei mai performanti tineri instrumentisti romani, cu o vedeta internationala ca solista: violonista Sarah Chang.

Incepand cu finalul lunii iulie, muzica Festivalului George Enescu editia 2015 va fi prezenta si pe rafturile librariilor Humanitas, prin albumele celor mai prestigioase case de discuri internationale: Deutsche Grammophon, EMI, Harmonia Mundi, Sony, Virgin, Warner, Naxos, Naïve. Vor fi disponibile concerte sau interpretari remarcabile ale celor mai importante orchestre si ale unor mari dirijori precum Zubin Mehta, Christian Thielemann, Christian Zacharias, ale unor artisti foarte asteptati de publicul roman precum pianistele Yuja Wang sau Maria João Pires, violonistii Renaud Capuçon, Janine Jansen, Deborah si Sarah Nemtanu sau contratenorul Max Emanuel Cenčić si ale unor muzicieni spectaculosi precum violonistul David Garrett sau pianistul Fazil Say. O parte dintre artistii festivalului Enescu vor sustine sesiuni de autografe in cele doua standuri pe care Librariile Humanitas le vor avea la Ateneul Roman si Sala Palatului pe toata durata Festivalului Enescu.