Revista ARTA # 19, 2016

Lansat de curand la Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, Arcub Gabroveni, numarul 19/2016 al revistei ARTA ofera, citam, pentru moment, un ragaz cultural, pentru a-si asuma si a reafirma revirimentul unui semn de normalitate culturala si artistica.

Revista acorda un spatiu amplu ”intr-un dosar tematic ilustrativ coordonat de Presedintele UAP Petru Lucaci”, Galei Premiilor UAP 2015, eveniment gazduit de Sala Dalles si reluat dupa opt ani de absenta. Revista reda si portrete si portofolii de artist (Petru Lucaci, Presedinte UAPR, Aurel Vlad, artist vizual, Premiul de Excelenta UAPR, Florica Prevenda, artist vizual, Premiul pentru Pictura UAPR 2015, Corina Gabriela Duma concept graphic revista ARTA), articole dedicate expozitiilor din Bucuresti, din tara si din strainatate (Maria Zintz, Simona Nastac, Mihaela Varzari, Denise Parizek si Dana Altman analizeaza cateva din evenimentele expozitionale de actualitate din SUA, din Europa Centrala si de Vest), cronici vizuale si de carte.

Reinviate dupa 8 ani, cu ajutorul Ministerului Culturii – spunea redactorul-sef al Revistei ARTA, Magda Carneci, aceste premii sunt un semn de normalitate intr-o lume socio-politica atat de convulsiva ca a noastra. In numar de 16, premiile au fost acordate unor personalitati cunoscute din fiecare domeniu vizual, dar si unor tineri artisti promitatori, care merita sa fie toti cunoscuti, asa cum acest dosar, coordonat de Petru Lucaci, o demonstreaza. Ne place sa credem ca aceste premii demonstreaza un nou interes al autoritatilor fata de un domeniu vaduvit pana in prezent de o finantare corecta si o sustinere institutionala pe masura. Aceste contributii au fost semnate de critici de arta sau chiar de artisti premiati, precum Henry Mavrodin, Aurel Vlad, Miklós Onucsan, Tudor Zbarnea, kinema ikon, Lea Rsovszky, Nicolae Moldovan, Floria Prevenda, Alexandru Pasat, Silviu Baias, Cristina Bolborea, Ileana Dana Marinescu, Viorel Grimalschi, Ileana Pintilie, Adrian Damian, Corina Nani, Matei Bejenaru, Alexandra Muresan, Dumitru Oboroc, Darius Hulea si Andrei Tudoran.

In acelasi numar se mai pot citi Dosarele de artist cu Radu Dragomirescu (vazut de el insusi), Ciprian Ariciu (intr-un dialog cu Ramona Chirica), cat si Stefan Rusu (in lectura lui Catalin Gheorghe) si Virginia Lupu (in portrete de Paul Dunca si Valentina Iancu), un interviu cu artista Éva Andrea Szőcs sau un articol ”in memoriam” dedicat lui Sava Borislav Stoianov (1951-2016) de catre Doina Mandru.

Realizator: Oana Georgescu