Alba Iulia, ‘cealalta capitala’, este orasul care a demonstrat ca in Romania se poate. Cetatea si constructiile, istoria si traditiile, armonia care leaga trecutul cu prezentul, toate dau ghes calatorului insetat de frumos si de dorinta de a vedea si a cunoaste, sa poposeasca pe meleagurile apusene.
Cetatea bastionara din Alba Iulia, ridicata intre anii 1714-1738, este considerata a fi cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din tara noastra. Impresionanta prin elementele decorative si frumusetea celor 6 porti ale fortificatiei, trei spre oras si alte trei spre campul de instructie din vest, cetatea este o constructie unica in arhitectura militara europeana. Din pacate, pana in zilele noastre nu s-au mai pastrat in forma initiala decat Portile I, II,III si IV.
Zidurile Cetatii Alba Carolina sunt construite din caramizi arse, dar si din pietrele ruinelor romane, constituind practice o centura de aparare ce impresioneaza prin atributele durabilitatii si dimensiunii. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 km, grosimea la baza de 3 metri si 1,20 metri la varf, iar inaltimea se ridica la 10-12 metri.
Toate eforturile facute pentru restaurarea cetatii, au redat stralucirea binemeritata acestui obiectiv turistic a carui importanta depaseste granitele tarii.