ENCEFALOGRÁMĂ Ep. 30

Imagine radiografică a encefalului. [< fr. encéphalogramme].
Sursa: DN (1986)

Electroencefalografia (EEG) reprezinta o tehnica de inregistrare si interpretare a activitatii electrice a creierului.

Electroencefalograma (EEG) reprezinta inregistrarea, in timp, a activitatii electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electrozi asezati pe scalp, cuplati la un aparat numit electroencefalograf.

Activitatea cerebrala se bazeaza pe conexiunile si comunicarea dintre neuroni, ce se realizeaza prin transmiterea unor mici semnale electrice, denumite impulsuri electrice. Acestea creeaza potentiale electrice care sunt receptionate de electrozi amplasati pe scalp, iar traseele inregistrate pe electroencefalograma reprezinta variatia diferentelor de potential dintre perechile de electrozi selectate de examinator.

Reprezentata grafic, activitatea electrica cerebrala se inscrie prin anumite succesiuni de unde sinusoidale sau ascutite, sincrone sau asincrone, ritmice sau aparent aleatorii, ce permit caracterizarea traseului ca fiind fiziologic (normal) sau cu modificari lezionale ori iritative (patologic).

Electroencefalograma se efectueaza cu aparate speciale (electroencefalograf – EEG), in clinici specializate, interpretarea traseului fiind efectuata de medicul neurolog avand competenta in neurofiziologie. Se pot efectua : examinare EEG standard, video EEG, inregistrare EEG ambulatorie sau polisomnografie.

Electroencefalograma standard presupune inregistrare in stare de veghe, la pacient relaxat, cu ochii inchisi. Aceasta poate avea o durata intre 20 – 30 minute. In timpul examinarii, medicul va poate solicita sa deschideti ochii, sa executati anumite miscari, sa respirati profund sau se va testa reactivitatea la hiperventilatie (respiratie profunda, rapida), stimulare luminoasa intermitenta etc.

Este important ca scalpul sa fie curat in ziua examinarii, fara geluri sau alte produse de coafat. Veti fi invitat sa va asezati pe un scaun sau pe un pat, cat mai relaxat posibil, nemiscat, cu ochii inchisi. Examinatorul va aplica pe scalpul dvs electrozii, mici discuri metalice, conductoare, ce sunt conectati prin fire la aparatul electroencefalograf. Rolul electroencefalografului este de a amplifica semnalul electric si de a-l modela in trasee ce sunt ulterior analizate pe monitor.

Electroencefalograma (EEG) reprezinta un examen important in diagnosticul epilepsiei. Si poate fi indicat in diagnosticul sindromului confuzional, starilor de lesin, traumatismelor cranio-cerebrale, tumorilor, infectiilor cerebrale, furnizand informatii despre existenta si localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declansator pentru crizele epileptice. Electroencefalografia reprezinta un test adjuvant in diagnosticul de moarte cerebrala.
De asemenea, polisomnografia este utilizata pentru diagnosticul patologie de somn.

In cazul efectuarii unei electroencefalograme riscurile sunt minime, insa stimularea luminoasa intermitenta sau hiperventilatia pot produce crize epileptice si de aceea examinarea se efectueaza sub supervizarea unui medic ce poate recunoaste criza si va institui imediat masurile de siguranta si terapeutice adecvate.

De retinut : electroencefalograma (EEG) nu reprezinta un test de cuantificare a inteligentei !

Rezultat normal al unei electroencefalograme (EEG) la o persoana care a prezentat o criza epileptica nu infirma probabilitatea diagnosticului de epilepsie.

SURSA : www.cdt-babes.ro

Electroencefalograma are rolul de a determina si inregistra activitatea electrica cerebrala. Pentru efectuarea acesei investigatii se folosesc senzori speciali denumiti electrozi care se ataseaza la suprafata scalpului. Electrozii se conecteaza cu ajutorul firelor la computer, ce inregistreaza informatii legate de activitatea electrica cerebrala si le inscriptioneaza pe hartie sub aspectul unor linii curbe. Electroencefalograma are capacitatea de depistare a conditiilor medicale precum atacurile apoplectice, inregistrand activitatea electrica cerebrala normala.

Operator: Silviu Crangureanu

Editor : Catalin Mircea

Realizator Corina Voicu