Winter Sleep vine de la Cannes in cinematografele din Romania

Winter Sleep/ Somn de iarna, castigatorul premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014, va rula in cinematografele din Romania incepand cu 16 ianuarie.

Filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, cunoscut si pentru pelicula Once upon a time in Anatolia, este o drama cehoviana desavarsita. Winter Sleep spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel intr-un sat din podisul Anatoliei, care e intr-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul sau, dar si cu sine.

Aydin traieste in micul hotel impreuna cu tanara sa sotie, Nihal, si sora, Necla. De cum vine iarna in sat, hotelul se transforma in adapost, dar devine in acelasi timp o cusca ce hraneste animozitatile dintre cei trei. Putin cate putin, regizorul dezvaluie caracterul lui Aydin de om auto-suficient, multumit cu ce poate realiza cu efort minim. Intr-o serie de scene excelente, vedem interactiunea lui Aydin cu sotia sa, sora recent despartita de sotul sau si o familie de localnici mult mai saraci, care inchiriaza una din proprietatile lui.

Winter Sleep, declarat o capodopera, un film sublim, delicat si emotionant, despre iubire, familie si societate este considerat de catre Chicago Tribune “cea mai buna adaptare a lui Cehov pentru marele ecran”.
Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan impreuna cu sotia sa, actrita si fotografa Ebru Ceylan, preia elemente si teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relatie, “timpul petrecut scriind a fost scurt, dar cel petrecut in dezbateri a fost mult mai lung”, spune Ceylan.

„Una dintre cele mai importante realizari ale anului. Actorii lui Ceylan isi interpreteaza rolurile cu atata precizie si emotie, incat si Bergman ar fi aplaudat”, apreciaza „Screen International”.
Winter Sleep va rula, incepand cu 16 ianuarie, in Bucuresti la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplext, in Cluj Napoca la Cinema Victoria, in Tirgu Mures la Cinema Arta, in Constanta si Brasov la Cityplex.