Proiectii „Nosferatu” in curtea de onoare a MNAR!

In conexiune cu expozitia Noul Romantism Negru, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va invita sa vizionati doua ecranizari de exceptie ale cartii lui Bram Stoker, Dracula: „Nosferatu: Phantom der Nacht” (1979), regizat de Werner Herzog si „Nosferatu: eine Symphonie des Grauens” (1922), regizat de F. W. Murnau.

In Nocturnele Muzeale din lunile iulie si august, expozitia se completeaza cu cele doua proiectii de film in curtea de onoare a MNAR. Difuzarea filmelor se va realiza intr-un cadru neconventional, prin proiectia lor in aer liber si printr-un aranjament inedit al spatiului de vizionare.

Ecranizarea lui Murnau din 1922 a povestii „vampirului” din Carpati si versiunea lui Herzog din 1979, pe care MNAR vi le propune spre vizionare in cadrul Nocturnelor Muzeale, vin sa largeasca si sa intregeasca incursiunea in ceea ce curatorul, Christoph Tannert, a identificat ca fiind Noul romantism negru.

Nosferatu lui F. W. Murnau este unul dintre cele mai cunoscute filme ale epocii filmului mut, filmul de groaza care prin arta expresionista a conturat teme gotice si romantice inspirate dintr-o adaptare neautorizata a romanului Dracula, de Bram Stoker. Murnau creaza o atmosfera care sperie si strabate privirile spectatorilor prin tehnici video impresionante pentru anul 1922. Pe langa imaginea de exceptie, Nosferatu lui F. W. Murnau reda si o coloana sonora remarcabila.
Dupa aproape 60 de ani, Nosferatu lui C. Herzog este o versiune a lui Murnau mai ireala, mai putin stilizata asupra subiectului „vampir”. Productia lui Herzog a fost foarte bine primita de critici si public poate si datorita distributiei. Actori vedeta ai acelei decade (Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor) au interpretat deosebit personajele prin redarea starilor de teroare, oboseala, nelinisti, fapt ce a accentuat succesul filmului.
Programul proiectiilor este urmatorul:

Sambata 29 iulie, ora 21.30:
Nosferatu: Phantom der Nacht – Nosferatu: Fantoma noptii, Germania, 1979, 107 min.
Regia: Werner Herzog
Distributia: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor

Sambata 26 august, ora 21.30:
Nosferatu: eine Symphonie des Grauens, – Nosferatu: Simfonia groazei, Germania, 1922, 94 min.
Regia: F.W. Murnau
Distributia: Max Schreck, Greta Schröder, Ruth Landshoff

Participarea la proiectiile de film este gratuita.

Parteneri: Goethe Institut, Kunstlerhaus Bethanien.

Senso Arte este partener media al evenimentului.