Panica la Nottara

Teatrul Nottara prezintă la Sala George Constantin, premiera oficiala a spectacolului Panica de Mika Myllyaho (traducerea: Cristina Toma), in regia lui Theodor-Cristian Popescu si scenografia semnata de Cosmin Florea.

Protagonisti, in aceasta montare plina de vitalitate si consistenta, sunt: Vlad Zamfirescu, Alexandru Jitea, Gabriel Rauta, care fac din dialogul scenic un tur de forta actoriceasca.

Cu subtitlul trei barbati pe punctul de a ceda psihic, textul dramaturgului contemporan finlandez este o subtila comedie psihologica, cu personaje foarte bine conturate.Trei barbati, prieteni din copilarie, lupta cu criza varstei mijlocii, cu problemele profesionale si sentimentale care ii macina.

Timpul pe care il petrec impreuna ii ajuta sa se regaseasca pe ei insisi. Prietenia le ofera posibilitatea sa-ti spuna adevarul in fata, fara menajamente. Panica este nelinistea lor interioara, care rabufneste sub forma unor jocuri, dure la prima vedere, propuse in speranta exorcizarii tuturor fricilor si neimplinirilor. In ciuda titlului, montarea este incarcata cu umor, menit sa indemne publicul la o privire obiectiva asupra sinelui, printre zambete sau hohote de ras.

Panica a fost scrisa in 2005 si montata chiar de autor, in calitate de regizor, la GroupTheatre din Helsinki. Din toamna anului 2010, Mika Myllyaho este Director general al Teatrului National din capitala finlandeza, precum si unul dintre cei mai importanti regizori. Piesele sale sunt apreciate atat de specialisti, cat si de public, pentru care sunt foarte atractive prin umorul pe care-l contin, oferind totodata experiente teatrale puternice si complexe.

Panica ne arunca brusc in groapa cu cei trei lei, furiosi pe propriile lor slabiciuni. Pana iesim, avem timp sa radem bine: de ei, dar si de noi insine. (Theodor-Cristian Popescu)

Am avut sansa ca pana acum sa nu intru in panica. In sensul de atacuri. Am intrat in spectacolul Panica. Si l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia sa scoatem premiera in doar patru saptamani!!!… Nu va panicati. Am reusit. (Vlad Zamfirescu)

Cum gandesc barbatii si cum se lupta sa supravietuiasca? Este curajul lor doar un mit sau poate fi dovedit prin fapte? Va invitam sa descoperiti cu surprindere si buna dispozitie in acest nou spectacol.