Le Grand Prix de l’Opéra, editia a II-a

Opera Nationala Bucuresti a organizat cea de-a doua editie a Concursului International de Canto Le Grand Prix de l’Opéra, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promitatoare voci din zeci de tari.
Sala Radio a gazduit ceremonia de decernare a premiilor si Gala laureatilor, cu participarea orchestrei Operei Nationale Bucuresti, dirijata de maestrul italian David Crescenzi, eveniment ce a incununat si inchis stagiunea teatrului liric bucurestean.

Soprana Adriana Ferfecka (Polonia), marea castigatoare a concursului organizat de Opera Nationala Bucuresti.


Marea castigatoare a Concursului International de Canto Le Grand Prix de l’Opéra a fost soprana Adriana Ferfecka (Polonia). Are numai 22 ani si este studenta a Universitatii de Muzica Fryderyk Chopin din Varsovia, clasa prof. Jolanta Janucik. A participat cu succes la concursuri nationale (Crakovia, Rzeszow, Varsovia, Wroclaw, Bydgoszcz, Gliwice, Katowice) si internationale (Concursul G. Perotti – Germania, Jakub Pustina – Cehia si Ferrucio Tagliavini International Competition in Austria). Sunt coplesita de emotii! Este extraordinar ce mi s-a intamplat. Concursul de canto de la Opera Nationala Bucuresti a fost o experienta minunata pentru mine, nu doar o competitie, dar si o aventura. Am cunoscut oameni de valoare, atat din juriu, cat si cantareti. Mi-au placut, de asemenea, orchestra teatrului si publicul din Romania – a spus soprana Adriana Ferfecka.

CATENA a fost sponsor al Premiului II acordat sopranei Svetlana Moskalenko, Rusia

Juriul competitiei, format din solisti, manageri de teatre lirice, directori de casting si impresari de talie internationala, a hotarat acordarea urmatoarelor premii:
Premiul I: ADRIANA FERFECKA (soprana, 22 de ani, Polonia)
Premiul al II-lea: SVETLANA MOSKALENKO (soprana, 28 de ani, Rusia)
Premiul al III-lea: JISANG RYU (bas, 32 de ani, Coreea de Sud)
Premiul Italia, Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor Italian: IRINA IOANA BAIANȚ (soprana, 24 de ani, Romania)
Premiul Rusia, Premiul Special pentru interpretarea unei arii de un compozitor rus: LEE KYUBONG (bariton, 31 ani, Coreea de Sud)
Premiul special al juriului, pentru cea mai buna performanta a unui interpret cu varsta mai mica de 24 de ani: ANASTASIA MICHAILIDI (soprana, 21 de ani, Rusia)

Concursul a oferit participantilor si posibilitati de afirmare si dezvoltare in cariera, astfel:
Un contract cu un teatru de opera:
Premiul Operei Nationale Bucuresti: DARIYA KNYAZYEVA (mezzo-soprana, 29 de ani, Ucraina)
Premiul Mihailovsky Teatr, Sankt Petersburg, Rusia: ADRIANA FERFECKA (soprana, 22 de ani, Polonia)
Premiul Aalto Theater Essen, Germania: ADRIAN TIMPAU (bariton, 28 de ani, Republica Moldova)
Bursa pentru dezvoltarea carierei muzicale oferita de tenorul Neil SHICOFF, in valoare de 500 Euro: ADRIAN TIMPAU (bariton, 28 de ani, Republica Moldova)
O invitatie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio Romania Cultural (constand intr-o inregistrare speciala radiofonica): ALIN STOICA (tenor, 26 de ani, Romania)
Premiul Colla parte, pentru tineri maestri acompaniatori (cu varsta sub 35 de ani), acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Radoi: CRISTIANA MIHART (Romania)

Un juriu de exceptie, pe masura evenimentului.

Concursul a fost jurizat de personalitati emblematice ale lumii muzicale nationale si internationale: Ioan Holender, cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena; Neil Shicoff (S.U.A.), tenor recunoscut pe plan international ca o figura de prima importanta a generatiei sale; Leo Hussain – unul dintre cei mai cunoscuti tineri dirijori ai momentului (Marea Britanie); Hein Mulders – director al Filarmonicii din Essen si al Aalto Theater; Olga Kapanina – Directorul Departamentului de Opera de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg (Rusia); Brenda Hurley – Directorul Studioului International de Opera din Zürich (Elvetia); alaturi de reprezentanti ai Operei Nationale Bucuresti, Mihai Cosma – Managerul de proiect al competitiei si Consilier Artistic al Directorului General al Operei Nationale Bucuresti si Razvan Ioan Dinca – Presedintele Competitiei si Director General al Operei Nationale Bucuresti.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros