Lansarea volumului Viata Tacuta a Naturii – Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca 1846 – 1916 de Doina Pauleanu

Lansare de carte eveniment la Galeria SENSO in prezenta lui Andrei Plesu, Pavel Susara (critic de arta), Petru Lucaci (Presedinte UAP), Anca Vlad (Presedinte Fundatia FILDAS Art), Anca Ivascu (redactor sef Editura Monitorul Oficial)

VIATA TACUTA A NATURII – Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca 1846 - 1916 de Doina Pauleanu
Marti 13 decembrie 2016 la Galeria SENSO (Bd. Unirii nr. 15) a avut loc lansarea volumului Viata tacuta a naturii – Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca 1846 - 1916 de Dr. Doina Pauleanu, binecunoscut critic de arta, director al Muzeului de Arta Constanta.
Alaturi de autoare, au fost prezente numeroase personalitati ale vietii cultural-artistice si artisti plastici, in frunte cu Andrei Plesu, criticul de arta Pavel Susara, Petru Lucaci (Presedinte UAP), Anca Vlad (Presedinte Fundatia FILDAS Art), Anca Ivascu (redactor sef Editura Monitorul Oficial).
Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, sponsor al tuturor evenimentelor gazduite de Galeria SENSO, care gazduieste pana pe 8 ianuarie 2016 o expozitie colectiva de arta decorativa cu lucrarile artistilor Arina Ailincai, Lucian Butucariu, Lisandru Neamtu, Costel Iacob, Aniela Ovadiuc, Dionisie Popa, Pavel Bucur, Daniela Fainis, Cela Neamtu, Nicolae Moldovan, Dan Bancila, Alina Bancila, Alina Simion, Mihai Topescu, Sanda Bucur, Noha Nicolescu, Iuliana Alina Asoltanei
Program Galeria de Arta SENSO: zilnic, de luni pana vineri intre orele 11.00 – 18.00, sambata intre orele 12.00 – 18.00, duminica inchis.
Considerata a fi prima monografie a genului publicata in Romania, aceasta carte a fost editata in conditii grafice deosebite de Editura Monitorul Oficial, fiind rezultatul unei remarcabile activitati de documentare, dar, in acelasi timp, un rasfat vizual insotit de comentariul uneia dintre cele mai avizate voci in domeniu.
In cele peste 300 pagini ale acestui veritabil album de arta, sunt reproduse peste 180 de ilustratii ale tablourilor care se afla in muzee de arta (Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Dinu si Sevasta Vintila din Topalu si muzeele din Galati, Iasi, Piatra-Neamt, Suceava, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara, Craiova, Brasov s.a.), cat si in colectii particulare. Cartea este structurata in opt capitole: Natura moarta ca gen autonom. Avataruri istorice, Incunabulele naturii moarte romanesti, Aparitia genului natura moarta in pictura romaneasca, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Elevi ai scolilor de arte frumoase din Bucuresti, Iasi, Munchen si Paris. C. I. Stancescu, Mihail Stefanescu, Sava Hentia, cativa artisti minori, C. D. Stahi si Stefan Luchian.
Este vorba despre o istorie a naturii moarte in pictura romaneasca de la data primelor lucrari cu acest motiv pana la anul mortii lui Stefan Luchian, al carui centenar il comemoram in acest an. Contine capitole dedicate creatiilor marilor pictori din perioada 1846 – 1916: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian precum si opera altor mici maestri care au activat in acele vremuri, elevi ai Scolilor de Arte Frumoase din Bucuresti, Iasi, München, Paris.
Este una dintre putinele aparitii in domeniu, o carte la care am muncit foarte mult, aproape trei ani si care a presupus o vasta munca de cercetare – a spus Dr. Doina Pauleanu. In general, in opera marilor nostri creatori de la sfarsitul secolului al XIX-lea s-a insistat asupra peisajului (…), iar natura moarta a fost intotdeauna un fel de ruda saraca a celorlalte genuri, socotite majore si importante. In pictura romaneasca natura moarta are o importanta extraordinara.
Cartea Viata tacuta a naturii – Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca 1846 – 1916 a fost lansata si la Constanta, la Muzeul de Arta, in prezenta autoarei, cu ocazia decernarii Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din Romania, pe anul 2015.