Sala Regina Maria a Athénée Palace Hilton a gazduit lansarea cartii CHINA HARULUI, de Andrei Dirlau, editata de Fundatia Anastasia, un eveniment la care au participat personalitati ale vietii culturale romanesti, profesori universitari, diplomati, artisti, scriitori, critici literari si critici de arta, istorici, reprezentanti ai Academiei Romane, Bisericii Ortodoxe Romane, Bisericii Romano-Catolice, institutiilor culturale, Bancii Nationale. Fostul Presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, s-a aflat printre invitatii de onoare.
Au luat cuvantul E.S. dl. ambasador Teodor Baconschi, fost ministru de externe, prefatatorii cartii – pr. prof. dr. Emil Jurcan si lect. dr. Roxana Ribu, pr. dr. Marius Talos S.J. parinte iezuit, dr. Su Yan (traducatoarea cartii Dao De Jing, autoarea prefetei cartii Lao Zi si Biblia), pr. prof. dr. Vasile Mihoc (Universitatea din Sibiu), alaturi de editorul cartii, acad. Sorin Dumitrescu, si autorul ei, dr. Andrei Dirlau.
Fostul Presedinte al Romaniei, E.S. domnul Emil Constantinescu, s-a aflat printre invitatii prezenti la acest eveniment deosebit.
Volumul lansat azi a fost sponsorizat de Fundatia Fildas Art, prin Programul Catena pentru Arta, o initiativa ce sprijina creatia culturala romaneasca in diversele ei forme: arte plastice, literatura, muzica, a spus in discursul sau, autorul. Catena pentru Arta a fost de la bun inceput alaturi de noi in acest proiect editorial, iar fara sprijinul nepretuit aceasta carte nu s-ar fi putut publica in frumoase conditii grafice, iar acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Proiectul CHINA HARULUI a fost inteles de aceasta echipa minunata ca revelare a unei noi imagini a Chinei in Romania, una insolita, neobisnuita pentru publicul nostru. China e azi o superputere globala, a doua economie a lumii, ce nu mai poate fi ignorata. Dar, pentru a intelege ce este si ce face China azi, trebuie sa intelegem ce a fost si ce a facut China in trecutul ei multimilenar. China de azi, ca orice tara, este produsul istoriei ei, a declarat Andrei Dirlau.
Lansand o viziune interdisciplinara (elemente de istoria culturii si a religiilor, literatura comparata, hermeneutica, sinologie, religii comparate si teologia religiilor), CHINA HARULUI invita la o calatorie in profunzimea universului cultural chinez, in dimensiunea sa mitico-religioasa, privit prin ochii protagonistilor contactului dintre lumea crestina europeana si cea chineza – misionarii ajunsi in China din Siria in secolele VII-XIII, catolici franciscani si iezuiti in secolele XIII-XVIII, anglicani, ortodocsi.
La evenimentul sponsorizat prin Programul Catena pentru Arta a fost lansat si catalogul expozitiei Semnul Imparatului. Intre ideograma si icoana – album de arta care prezinta cele 7 lucrari expuse, semnat acad. Sorin Dumitrescu. Editor al cartii, Maestrul a expus cu aceasta ocazie 7 lucrari de arta inspirate de volumul CHINA HARULUI.
Cartea ofera cititorilor romani, pentru prima data, o ampla panorama istorica a impactului – adesea dramatic – dintre cele doua lumi: Europa si China. E povestea uneia dintre cele mai frumoase aventuri ale spiritului din istoria umanitatii: epopeea intalnirii a doua mari civilizatii care au evoluat, cateva milenii, aproape independent una de alta. Afirmarea Chinei ca superputere globala a generat in ultimii ani un boom al publicatiilor despre China. Gigantul chinez nu mai poate fi ignorat. Iar religia chineza si interactiunea ei cu alte religii, mai ales cu cea crestina, constituie un aspect pasionant, sursa unei literaturi in vertiginoasa expansiune. CHINA HARULUI abordeaza acest subiect pe cat de exotic, pe atat de fascinant.
Andrei Dirlau este scriitor, doctor in istoria religiilor (teza Religiile Chinei si crestinismul, sursa cartii de fata). A dream of golden mansions: intimations of eternity in Blake and Eminescu este lucrarea de licenta in anglistica; Viziunea Parintelui Galeriu: schita hermeneutica – dizertatia de masterat (doctrina si cultura). A publicat Cartea Lucrurilor Tainice. Variatiune pe o tema de Borges; Parintele Adrian Fageteanu si crucea Rugului Aprins (editor, coautor); Parintele Constantin Galeriu: Timpul schimbarii; Schimbarea la fata a lui Hristos—transfigurarea creatiei (editare trilingva, traducere, studiu); Marxismul cultural—noua utopie (editor, coautor). Articole: Two hierocratic paradigms of visuality: Confucianist China – Orthodox Byzantium; Doric vs. Ionian Initiation in The Waste Land. Image patterns of the occult philosophy as a source of symbolic coherence; Palatul si poemul: Borges si Coleridge; Spatiul eteric (akasha) la Eminescu. Stagii de lucru si cercetare in China, Germania, Italia, Spania, Belgia, Malta, periplu spiritual in Tibet.